tisdag 17 februari 2009

Tre "katolska" favoritfilmer

Fick utmaningen från Katolik i Sverige att lista tre favoritfilmer, med anknytning till den katolska tron, och där handlingen spelar en roll för handlingen eller för någon/några av huvudpersonerna.

Lost Souls - som handlar om en grupp (en sekt nästan, porträtteras det som) katoliker som tror att Satan/Djävulen likt Gud skall bli människa.


Hellboy - har tyvärr inte sett tvåan ännu, men ettan har jag på DVD också och Hellboy - huvudpersonen - är en demon som nazisterna skapar - men hans adoptivfar, tillika en katolsk präst - tror att han själv kan välja mellan gott och ont, vilket han också gör, ty Hellboy blir "the Bureau of Paranormal Research and Defense":s mest framstående kämpe mot demoner och annat ont, och är också själv katolik och bär med sig en rosenkrans.Besatt - "The Ecorcism of Emily Rose" - något som definitivt gjort att man överhuvudtaget hört talas om Katolska Kyrkan är förstås exorcismer. Filmen "Besatt" eller "The Exorcism of Emily Rose" är speciell då den skall vara den mest verklighetstrogna filmen som finns om hur en exorcism verkligen går till, och vad jag har förstått det som så skall ljudupptagningarna som finns i filmen var genuina, från det riktiga fallet. I verkligheten utspelar det sig hela i Tyskland och inte i USA, och kvinnan heter något helt annat. Men just det faktum att det målet har varit att göra den mest verklighetstrogna exorcismfilmen höjer det hela några nivåer i hur skrämmande filmen är.


Bubblare: Donnie Darko - jag vet, filmen "Donnie Darko" innehåller inte något katolskt, men är den film - om en film så kan - som fick mig att börja tro. Jag inbillar mig inte alls att denna film skulle ha den effekten på någon annan - snarare tvärtom. Den är så pass mystisk och mörk och handlar om spekulationer om det "tangenta universum" som faller ihop, men också om val, en högre mening med det liv han lever, att allting på något mystiskt sätt hänger ihop, men också om konsekvenserna av detta. Men framförallt känns det efter att man sett filmen som att man inte förstått något. Den måste ses flera gånger. Även om man sett den flera gånger - som jag själv - är det ändå som att den bara slutar som en gåta för betraktaren.

Jag skickar vidare utmaningen till Charlotte-Therese, Ave Maris Stella och Ora et labora.

4 kommentarer:

Katolik i Sverige sa...

Spännande val! Kul att du antog utmaningen!

Simon sa...

Donnie Darko är en kanonfilm! The Ecorcism of Emily Rose är också bra. Skrämmande, men ändå uppbyggande på något sätt!

Charlotte Therese sa...

Hej!

Försöker hinna med utmaningen i helgen! Annars i början av nästa vecka!

Fullt upp med bokredigering nu...

Du röstar väl på den...? :-)

Charlotte Therese sa...

Så där ja:

http://katolskakyrkan.blogspot.com/2009/02/filmutmaning.html