onsdag 21 januari 2009

SSPX

Man kan ju lugnt påstå att det i "bloggosfären" och den kristna nyhetsförmedligen råder total kalabalik inför kvällens avsnitt av Uppdrag granskning.

Värt att notera om SSPX, eller Prästbrödraskapet S:t Pius X som det också heter, är att:
* De inte officiellt är rasistiska eller antisemitiska.
* De är inte en del utav Katolska Kyrkan.
* Deras biskopar är exkommunicerade av Katolska Kyrkan.

Att SSPX inte är en del utav Katolska Kyrkan har inte med att det inom rörelsen finns rasistiska tendenser, utan att rörelsen ifråga vägrar att erkänna Kyrkans auktoritet.
Om man inte erkänner Kyrkans auktoritet kan man inte heller kalla sig katolik.
Så enkelt är det.

SVT skriver också: "Prästbrödraskapet SSPX överhuvud i Tyskland, Pater Franz Schmidberger, reagerar nu mot vad han ser som smutskastning i tidskriften Der Spiegels artikel om Uppdrag gransknings avslöjande." ..."I texten hänvisar Schmidberger också till att påven Pius XI varnat för nazisternas gudlösa regim och deras förbrytelser."...

Dagen skriver bland annat; ..."I programmet får vi möta Sten Sandmark, före detta kyrkoherde i Oskarshamns församling, som lämnat Svenska kyrkan till förmån för brödraskapet. Nu studerar han på SSPX:s prästsseminarium i Tyskland och vigs till präst i sommar. Tanken är att han då ska återvända till Sverige för att leda "det svenska korståget".- Jag vill att alla svenskar ska upptäcka det jag har upptäckt, säger han i programmet. Vi kämpar gemensamt hela gruppen för att Sverige återigen ska bli katolskt."...

Det är såklart kul att läsa sådant, att flera vill kämpa för att göra Sverige katolskt igen, samtidigt känns det såklart lite konstigt att höra från någon som faktiskt själv inte i ordets rätta bemärkelse är katolik..

Katolska Kyrkan har också lagt upp en liten förklaring om situationen mellan Kyrkan och SSPX.

Det Katolska Kyrkan skriver menar dock Jonas de Geer, SSPX:s grundare i Sverige, är rena lögner; ..."
Det, och annat, avfärdar dock Jonas De Geer som "rena lögner". Han skriver på sin blogg att han inte sett Uppdrag granskning men han är inte hoppfull om resultatet: "... det torde bli ett av svensk journalistisks lågvattenmärken". De Geer menar att det är märkligt att Sveriges television ger sig på de som "vägrat acceptera de förödande förändringar" som skett inom den Katolska kyrkan. Han ser dem som motsatt sig förändringarna som de enda "regelbundet praktiserande traditionella katolikerna" och uppger att de är mellan 20 och 30 personer i hela Skandinavien. "...

Katolska Kyrkan har ju också, skall nämnas, förhoppningar om att SSPX skall kunna bli en del utav Kyrkan igen, men det kräver en del från SSPX-rörelsens håll.

17 kommentarer:

Zealous Zeth sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
minutz3 sa...

Zealous Zeth: prästbrödraskapet är inte katolskt i ordets rätta bemärkelse.
Det är inte i enhet med Kyrkan.

Huruvida Maria Hasselgren är "liberal" eller ej, vet jag ej. Skulle vara intressant vilket belägg du har för detta, dessutom är förstås "liberal" en fråga om definition.

Thomas Jackson sa...

Hej alla!

SVT:s Uppdrag Granskning klarar sig i Sverige bara för att ingen granskar dem - de ljuger, ljuger och ljuger. Deras lögner är ansvariga för att de vuxnas tvångssimuleringsövergrepp på s.k. apatiska barn fortsätter. Flyktingbarnen far oerhört illa. Idelogiskt äro SVT/Uppdrag Granskning anarkister och rödgröna utan trovärdighet. De måste bekämpas med alla till buds demokratiska metoder, demonstrationer, sanningens svärd. Gud ge oss kraft att bekämpa den ondska som finns på SVT!
Jag skall kontakta SSPX i Tyskland och redogöra för hur SVT ljugit om flyktingbarnen, den franske översten, hundskolan som de blivit dömda för i GRN (Granskningsnämnden) mm.mm.
SVT har för mig som blivit utsatt för dess lögner och osanningar NOLL trovärdighet.
Dr.Thomas Jackson

ivarbjoe sa...

Jeg må bare poengtere det at SSPX er tilhører Kirken, og er katolikker. uansett om du er uenig med dem eller ikke.

Det er flere ting man bør være uenige med angående sspx, men de er en del av Kirken. Dette har Kardinal Hoyos, lederen for Ecclesia Dei kommisjonen vært tydelig på.

Aloysius sa...

Kardinal Castrillon-Hoyos (och ärkebiskopen av Tarbes med Lourdes) tycks inte dela din uppfattning att FSSPX inte är en del av katolska kyrkan. Kardinalen (som har särskild myndighet i denna fråga) har vid upprepade tillfällen påpekat att Pius som grupp inte är exkommunicerad. Ärkebiskopen upplät nyligen sin basilika för Pius för en stor pilgrimsfärd, vid vilken de fyra biskoparna deltog.

hum56 sa...

Zeth, en mycket enkel anledning: förintelseförnekare måste angripas, alltid och överallt med alla tänkbara medel utom våld. Bevisen är så överväldigande för detta fruktansvärda folkmord att man måste vara blind, döv eller stenkorkad nazist för att förneka det. Israels grava förbrytelser mot folkrätten har inte det minsta med Förintelsen att göra men har väl uppmärksammats hyfsat i media. Intressanta tankar du har om orden "liberal" och "humanistisk", av de flesta högt aktade värderingar som inte verkar stå högt i kurs hos dig?

Zealous Zeth sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Simon sa...

SSPX är förvisso katolska, men inte i enhet med Rom!

minutz3 sa...

Zealous Zeth: har du några källor till att Maria Hasselgren skulle stå för detta?

Jag håller helt med dig i din kritik av liberalismen dock. Den är utav ondo.

Simon: visst är det så, att SSPX på ett plan är katolskt, men ändå inte... Det hela är ju mycket komplicerat. Mycket mera komplicerat än mycket annat i Kyrkan just nu. Skrev ju en ny bloggpost där jag försökte reda ut det hela lite mera, men tror jag trasslade in mig ännu mera bara...

Zealous Zeth sa...

Nu skall vi se... Har en tidsskrift här som påstår att hon hävdat det i en intervju med pingstpastor Sven Gunnar Hedin 19/9 2007.

Tidsskriften är dock Adoremus in aeternum som kanske inte kan räknas som absolut trovärdig. Har du andra erfarenheter av fru Hasselgren?

minutz3 sa...

Zealous Zeth: jag vet bara att Maria Hasselgren arbetar extremt nära biskop Anders Arborelius, och jag finner det ganska icke-trovärdigt att en person som inte är verkligen en trogen katolik skulle vara i en sådan position.

Det torde knappast vara biskopsämbetets eller Maria Hasselgrens vilja om det nu skulle förhålla sig så som du menar på.

Vad säger den där intervjun mer precist?

m12tnr sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
m12tnr sa...

Jag håller med Zealous Zeth angående förintelseförnekanden. Många gånger angrips förintelseförnekare av människor som brukar vara pro-israleiska och pro-amerikanska, när man samtidigt glömmer på vilka oligitima grunder dessa två stater grundats, just etniska rensningar och brutala folkmord. (Det utrotades minst 3 gånger mer indianer och afrikaner i bildandet av USA, än det någonsin dödads någon tillhörande judiska religionen, ändå är det dem som får ständig uppvaktning av medier och läroplaner)

Frågar man barn hur många som dog i förintelsen så säger de flesta "6 miljoner judar", man glömmer däremot ofta lära ut dessa barn om alla andra religioner och folkslag som också mördades brutalt under samma gång, främst zigenare.

Flera proffesorer, även tillhörande judiska religionen, har ifrågasatt huruvida det verkligen var 6 miljoner judar, och blir stämplade antisemiter, fanns det ens så många judar i Europa på den tiden?

Ordet antisemit har kommit att betyda, till en stor del tack vare
medier, judehatare. Detta har mycket med Israel att göra, kanske för att på något sätt rättfärdiga och mörklägga sina orättfärdiga handlingar. Det räcker ibland för att ogilla Israels ageranden för att bli antisemit, oavsett om man är semit själv och jude.

Semiter är alla folk som talar de semitiska språken, dvs, så finns det statistiskt sett mer semiter på planeten som är muslimer eftersom de talar arabiska. Hur många judar talar hebreiska? Det är egentligen bara judarna som talar hebreiska (eller andra semitiska språk) man kan kalla semiter.

Undrar om uppståndelsen kring SSPX hade varit lika stor utan förintelsesnacket och antisemit stämpeln?

Lachen sa...

Z Zeth: Varför läser du Adoremus?!?
Släng skiten!

Calle B sa...

MH arbetar nära biskopen. I Sverige finns anställningstrygghet. Det är nog hela förklaringen. Hon anställdes under förre biskopen och är kvar. Tyvärr.

MH är ogillad och fruktad.

adoremus sa...

"Inte tillförlitlig" och "kasta skiten", hög nivå inläggen. Den största meriten torde ligga i att INTE vara i union med det moderna Rom, vilket sspx är!

Henrik sa...

sspx firar i alla fall den riktiga mässan istället för mässan där prästen inte ens firar den ordentligt