torsdag 22 januari 2009

"Biskop" Richard Williamsons spel?

Kardinal Dante-sällskapets blogg skrev ju om att exkommuniceringen av SSPX-biskoparna redan kan ha lyfts, något jag inte lade märke till första gången jag ögnade igenom nyheten var det om att ""Biskop" Williamson är känd för sin ringa entusiasm för en dylik försoning".
Man menar på att "biskopens" uttalanden i Uppdrag granskning om Förintelsen kan vara ett desperat försök att avvärja försoning med Katolska Kyrkan.
Williamson har tydligen tidigare påpekat att han skulle bli utom sig av glädje om SSPX förklarades att vara i formell schism mot Kyrkan. Richard Williamson har till och med sagt att han ämnar lämna SSPX om rörelsen försonas med Katolska Kyrkan.

Richard Williamson verkar också ganska ensam bland de i ledande positioner som skulle kunna kallas antisemiter och förintelseförnekare, varför SvD:s artikel, "Kyrkor uppläts till förintelseförnekare", blir skrattretande. Men den är förstås helt uppbyggd på det reportage som SVT:s Uppdrag granskning gjort, och som rör om det i grytan en hel del...
Tyvärr så fortsätter personer inom exempelvis Svenska kyrkan att be om förlåtelse.

4 kommentarer:

Simon sa...

Frågan är ju ifall biskop Williamson skulle bli avstängd från sin rätt att fungera som biskop vid en eventuell återförening.

Symeon sa...

@Simon:
Det får man verkligen hoppas. Men om han nu ändå ämnar lämna SSPX vid en återförening slipper vi ju problemet...

Zealous Zeth sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jacob sa...

Verkar lite onödigt att skriva "biskop", som om han på något sätt inte skulle vara det. Hans vigning var ju trots allt giltig, att han sedan inte har någon rätt att utöva sina biskopsliga uppgifter är en annan sak.