Fick en bloggutmaning från Bitte att svara på frågor om läsupplevelser.
1. Tre viktiga läsupplevelser under din uppväxt?
"The Hitchhiker's Guide to the Galaxy" av Douglas Adams (eller "Liftarens guide till galaxen" som den heter på svenska, otroligt intressant bok som jag anser reflekterar många olika sidor av den mänskliga naturen, och våra olika egenheter, men också om hur otroligt annorlunda saker och ting kan vara gentemot det man förväntar sig. En bok som jag gärna läser om.
"Tuesdays with Morrie" av Mitch Albom (eller "Tisdagarna med Morrie" som är den svenska titeln) som jag läste innan jag kom till tro som gör upp med en hel idéer, bland annat den otroliga i det närmaste besatthet om ungdom, skönhet och materialism.
"Around the World in Eighty Days" av Jules Verne (svensk titel "Jorden runt på 80 dagar") som jag läste under en ganska turbulent tid i mitt liv på många sätt, närmare bestämt sommaren 2006, då jag hade stora kval då jag nyss hade börjat känna mig närmandes den kristna tron, eller tro överhuvudtaget, samtidigt som jag var övertygad ateist och socialist. Allt detta i Italien, med tillhörande besök i Vatikanen och Peterskyrkan. Kanske boken höll mig borta från att bli galen, och istället fokusera på något annat än den interna konflikten. Vissa delar klarades upp, utav konflikten alltså, men boken ifråga var en av de bättre och mera fängslande utav de som jag har läst.
2. Tre viktiga serieupplevelser under din uppväxt?
"Kalle Anka & Co" förmodligen den serietidning jag läst största delen och mest utav min uppväxt, var något utav en tradition förut att jag fick en årsprenumeration av Kalle Anka & Co till julklapp från min käre far. Till favoritkaraktärerna hör såväl Knattarna (som inspirerade mig till att bli scout) och Joakim von Anka.
Stålmannen, eller Läderlappen, (de fanns ju i samma gamla serietidningar som finns uppe på vårt landställe i Jämtland från min far och hans brors uppväxt) har alltid inspirerat mig till att försöka utveckla ett civiliserat och gentlemannamässigt sätt.
"Love Hina" av Ken Akamatsu, och då speciellt karaktären Keitaro Urashima, som nog kan sägas vara huvudpersonen, som är klumpig men snäll och gentlemannamässig (försöker han i alla fall vara..) som försöker om och om igen att få bra resultat på högskoleprovet för att komma in på Tokyos universitet, Tōdai (東大). Det hela är stundvis mycket romantiskt, ibland lite småsnuskigt (vilket när det senare dock händer innebär att en knytnäve hänger i luften...).
3. Romaner som överrumplat berättartekniskt på senare tid?
"Hanteringen av odöda" hade en speciell berättarteknik måste jag säga, det var många olika historier som sammanvävdes på ett snyggt sätt. Personligen tycker jag det var bättre sammanvävt än i August Strindbergs "Röda rummet", som jag inte gillade nämnvärt.
4. Musik eller inte när du läser?
Gärna, särskilt om det är andra ljud i omgivningen.
Countrymusik tillhör favoritgenren, och för tillfället är det mestadels Keith Urban som ljuder från datorn, har ju Spotify.
5. Vilken bok blir ytligt bekanta överraskade över att du läst och gillat?
Kanske "Hanteringen av odöda" av John Ajvide Lindqvist. Jag är mycket förtjust i skräck överhuvudtaget, och kanske det faktum att katolska präster är ett vanligt inslag i att bekämpa vampyrer, demoner och annat otyg kanske har något att göra med varför jag fann min väg till den katolska tron... :-P
(Kanske annars Dan Browns "Angels and Demons"/"Änglar och demoner", förutom det faktum att de tycks säga att självbefläckelse och insemination skulle vara okej enligt Kyrkan...)
6. Finns det någon adaption från bok/serie till film som du ser fram emot?
"Jennifer Government"/"Jennifer Staten" vore nog häftig som film.
7. Vilken bok blir ytligt bekanta överraskade över att du läst och ogillat?
Förmodligen "Surprised by Joy: The Shape of My Early Life" av C.S. Lewis.
Tyckte den var långtråkig och inte alls inspirerande.
8. Vilken författare hade du velat ge en stor kram, tagit en öl med, och vem hade du velat ge en omgång stryk?
Scott Hahn skulle jag gärna diskutera och samtala med, och Torgny Lindgren skulle nog vara den enda författare som jag riktigt ogillat (med tanke på att han skriver detaljerat om snusk i i alla fall en av sina böcker, "Hummelhonung" trots att han är katolik och borde veta bättre).
Skickar det vidare till Alex på SUKs ordförandeblogg, Johanna G och Kristina.
Ny blogg: fadergustav.com
1 år sedan
2 kommentarer:
Det är lustigt att du gillar Dan Brown som jämnt och ständigt hittar på och ljuger om katolska kyrkan. Förutom den fruktansvärda Da Vinci Koden som bara är så löjlig att man bara vill skratta så bör du läsa detta http://wdtprs.com/blog/2009/05/just-how-stupid-is-angels-and-demons/angående Änglar och Demoner.
Kul att du antog utmaningen! Intressant att läsa om dina läsupplevelser!
/Bitte
Skicka en kommentar