onsdag 20 maj 2009

Barnamord - en mänsklig rättighet?

SVT har till EU-valet startat en egen YouTube-kanal där andra YouTube-användare själva kan skicka in frågor som SVT ställer till partierna inför Europaparlamentsvalet.

En av dessa frågor är om en ganska aktuell fråga i Europaparlamentet där framförallt vänsterblocket (där exempelvis Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ingår) försöker få in abort såsom en mänsklig rättighet.

Debatt: Är abort en mänsklig rättighet?

Gudrun Schyman från Feministiskt Initiativ talar direkt om vem som står på livets sida, om hotet från påven. "Vi måste själva få bestämma över våra egna kroppar, det skall ingen annan lägga sig i, framförallt inte påven eller andra religiösa fundamentalister."

Det som blir så fel i hela debatten är ju förstås Chatrine Pålsson Ahlgren extrema dubbelmoral. Hon påstår i debatten att påstå att abort är en mänsklighet rättighet skulle vara emot principen att värna om livet. Självfallet är det så. En abort är alltid att utsläcka ett liv. Det som förvånar är att hon i nästa andetag bedyrar att rätten till abort - rätten att döda sitt eget barn - är viktig. Att Kristdemokraterna tydligen inte vacklar i frågan och tydliggör detta i varje dokument.

Det är nog något av det mest förvånande och förvirrande uttalande jag hört på riktigt, riktigt länge. Från Gudrun Schyman förväntar jag mig konstiga svar, men denna kvinna, Chatrine Pålsson Ahlgren har en dubbelmoral som man nog får leta riktigt, riktigt länge för att finna något like till...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ååh mitt favoritämne. Men jag har fortfarande inte fått klart för mig hur ni tänker. Vad tycker ni är bäst? Att göra abort i magen för att man inte kan ta hand om barnet eller döda barnet när de kommer ut (av samma anledning). Eller är det lika illa?
Jag menar inte att vara negativ och för er kanske det är en helt absurd fråga. Men jag vill bara veta hur ni tänker.

minutz3 sa...

Linn: det är ju samma sak, egentligen. Det är ju dödande av en annan mänsklig varelse. Det är bara det att det förstås är estetiskt mycket "snyggare" att döda barnet när det är i magen.

Blodet splattrar ju överallt i rummet om man gör det utanför magen, medan i magen så är det ju just begränsat till inne i magen...

Bitte sa...

Linn - finns det inga andra alternativ för dig? Att döda antingen i magen eller utanför? Eller är du mer intresserad av att polemisera?

Om du verkligen vill veta hur katoliker ser på livet kan du läsa katolska katekesen. Där finns mycket förklarat om den katolska synen på livet och dess värde.

Anonym sa...

klart det finns andra alternativ. det bästa är ju att inte bli gravid över huvudtaget om man inte kan ta hand om ett barn.
nej jag bara bara nyfiken på hur ni ser på det hela. Jag har redan mina fasta åsikter om vad jag tycker, men det är kul att se det ur andra perspektiv.
Jag tror att många icke-katoliker tror att katoliker inte vill att man ska ha sex alls, men så är det ju uppenbarnligen inte. Jag har fått veta jättemycket av den här bloggen och mina fördomar har minskat markant.

Själv är jag väl protestant, även om jag inte är så jättetroende och följer bibeln till punkt och pricka, men det handlar väl mest om att minna föräldrar är det osv. man har inte fått en bra inblick i katolicismen förutom genom att lyssna på Påven.

Så nej, det handlar inte om att argumentera. Jag är bara nyfiken och vill inte bara gå på mina fördomar.