onsdag 27 maj 2009

Evangelisation i Sverige?

Jag har funderat en del på det här ämnet. Evangelisation. I Sverige.
Det är många, många människor här i Sverige som inte har en relation till Gud. Som kanske kallar sig kristna men inte vet vad det innebär. Som är medlemmar i ett kristet samfund men inte förstår vad det innebär.

Sedan har vi förstås en hel del som faktiskt aktivt motarbetar kristendomen och Gudstro i allmänhet. De är förstås inte alls lika många, utan de flesta är förmodligen (inbillar jag mig) "ljumna". De är varken kalla eller varma. (Uppenbarelseboken 3:15-16: Jag känner dina gärningar: du är varken kall eller varm. Jag skulle önska att du vore antingen kall eller varm. Men nu, då du är ljum och varken varm eller kall, skall jag utspy dig ur min mun.)

Det jag har funderat på är vad som är bästa sättet att evangelisera. Jag försöker ju gärna med min blogg, och i min vardag förstås (att föregå med gott exempel så gott jag kan) men har också försökt med ett katolskt forum som nu verkar ha självdött...

Funderar på om exempelvis en YouTube-kanal med vittnande om kristen katolsk tro och kanske samtal med katolska präster om frågor som berör och upprör skulle vara det rätta. Jag tror i alla fall ett forum där Kyrkans män och kvinnor får tala till punkt om vad Katolska Kyrkan verkligen lär och tror är viktigt. Då verkar kanske inte tron så konstig som den bild som målas upp i sekulära media idag.

Catholics Come Home "Testimonials"


Var bara tvungen att ha med en reklamfilm för mormonerna, science-fiction-nörd som jag är, men också då mormonerna när det kommer till moral och etik har en hel del gemensamt med oss katoliker...
Mormon Ad - Homefront - SciFi

I filmen framkommer ett antal viktiga värden som vi katolskt kristna också håller med om, kanske främst det faktum att familjen är det näst viktigaste (bara efter Gud). Men också framkommer det i denna - och i flera andra videor som mormonerna producerat - vikten utav att mannen också är delaktig i barnens uppväxt, inte bara kvinnan

12 kommentarer:

Simon sa...

Tyvärr är det ju så att katolska kyrkan anser att Sverige redan är ett kristet land och inte objekt för evangelasition i dess traditionella mening. Men jag tycker faktiskt man bör omvärdera detta med att Sverige skulle vara kristet, det känns inte speciellt hållbart.

minutz3 sa...

Definitivt inte... Sverige är inte alls särskilt kristet... En ren gissning ligger på att 10% av befolkningen är troende kristna, och det är ändå en ganska hög siffra då, tror jag.

Jämför detta mot USA, där nära hälften av befolkningen är katoliker och cirka 90% är Bibeltroende, om jag inte fått det hela om bakfoten. Där evangeliserar och missionerar Katolska Kyrkan för fullt, massvis med präster verkar blogga, podcasta, lägga upp videor på YouTube, plus förstås alla lekmän som gör massor för att sprida tron. Nu menar jag förstås inte att vi ska kopiera Katolska Kyrkan i USA, absolut inte. Men vi borde gott kunna göra mera, då Katolska Kyrkan i Sverige ändå är relativt utbredd, om man jämför med våra nordiska grannländer.

Bitte sa...

Jag håller med om att Sverige skulle behöva "omkristnas" och jag tror att vi katoliker som syns ute på webben kan göra en stor insats här.

För övrigt vill jag påpeka att katolska kyrkan ser på mormonkyrkan som en sekt snarare än en kristen kyrka - möjligen kan vi ha vissa etiska åsikter gemensamt, men i så fall snarast av en slump. Mormonerna lär ju ut ett helt nytt och egenhändigt komponerat evangelium och räknas därför inte som en kristen kyrka.

Anders sa...

Vi kan som lekmän göra mycket för tron genom apologetisk tjänst.

Här är en av mina favoriter:

Bob Stanley's Catholic Apologetic Site är nu uppdaterad.

http://www.thecatholictreasurechest.com/

Anonym sa...

En YouTube-kanal vore väl jättebra!

Det är aldrig fel att testa en idé - inte ens om den är dålig. Jag minns tex en kille som kom till Kristus med 3 halvruttna fiskar och 5 stenhårda bröd. Aposteln Andreas rullade med ögonen åt honom, men Kristus välsignade offret och mättade 5000 män med det. (Joh 6:8)

Det viktigaste är att ha lite oblyg entusiasm. Skaffa en videokamera och börja intervjua! Kvaliteten är mindre viktig. Jag tror att det kan bli jättebra!

minutz3 sa...

(Johan) stenberg: tror också en YouTube-kanal vore bra, men jag vet inte om jag kan komma upp i en bra kvalité och de som jag har diskuterat idéen menar på att kvaliteten på materialet är det viktigaste - annars kan man lika gärna strunt i det hela...

Anonym sa...

Jag är för min del helt säker på att de har fel. Se bara på en av världens mest inflytelserika sajter, Drudge Report http://www.drudgereport.com/

Se även på frikyrkligheten som historiskt har skapat underverk enbart mha engagemang medan många etablerade aktörer har satsat på teknisk kvalitet och floppat.

Nej, med all respekt, de som nedmuntrar har fel! :-)

Simon sa...

minutz3: Självklart vet jag att vi är så få kristna och det är just därför jag tycker att man ska sluta se på Sverige som ett kristet land utan ett land som behöver evangeliseras.

Tuve sa...

Det finns mycket material ute på nätet och det är nog inte otänkbart att man skulle kunna få tillgång till en del av det för att översätta det till svenska. Jag hittade t ex en tysk präst som gör riktigt roliga reklamcovers: http://www.youtube.com/user/donjojohannes

Man skall nog inte underskatta prästernas möjligheter i en sådan här diskussion. Daniel Adner (tror jag) har ju t ex tagit många goda initiativ för att göra just det du efterfrågar, fast innan youtube-eran. Fråga prästen mfl initiativ är bra utgångspunkter men skulle kunna snyggas till rejält för att få en bättre genomslagskraft. WordOnFire.org är i det här sammanhanget en utmärkt inspiratör...

Allt gott!

Anonym sa...

Evangelisation är inte bra överhuvudtaget. Om man vill tro på någonting tycker jag att man själv ska få hitta tron utan att bli påverkad av dörrknackare som jehovas vittnen eller andra "sekter" som hjärntvättar en.
Jag menar inte att kristendomen är en sekt men så fort man börjar komma på olika metoder för att värva medlemmar till sin församling så blir man genast som en liten sekt. Man vill att ALLA ska tycka som en själv.

Att ha en blogg är väl ganska oskyldigt ändå men börjar man bli som telefonförsäljare så är det väldigt illa.

Låt folk ha den tro dom har och har dom ingen tro som är det okej. I dagens vetenskapliga samhälle är det faktiskt rätt logiskt att folk inte tror på gud eller bibeln.

Kyrkan vill väl ändå ha medlemmar som har en riktigt tro och tror på bibeln osv. Då är det fel att missionera och försöka skapa en tro hos folk. Den måste man få skapa själv.

Johanna G sa...

...och lyckades vi få mer än 90 % av Sveriges befolkning att bli aktivt kristna så behövde vi antagligen inte slåss om vem som är medlem vart, vi skulle ha fullt upp med att rekommendera varandra eftersom dagens kyrkobyggnader skulle bli överfulla!

minutz3 sa...

Johanna G: om 90% skulle vara verkligt troende tror jag inte de skulle vara medlemmar i Svenska kyrkan i alla fall. Dessutom kan ju exempelvis Katolska Kyrkan köpa kyrkobyggnader av andra samfund (och det gör hon också) liksom bygga flera kyrkor.

Jag skulle gärna se att vi hade kyrkor i varje liten by i hela Sverige. Det är bara att bygga på säger jag. Hellre det än tempel för Mammon (köpcenter/gallerior, etc.).