tisdag 12 maj 2009

Änglar och Demoner

Imorgon (13.5.2009) har som bekant filmatiseringen av Dan Browns bästsäljare "Änglar och Demoner" premiär. Filmen torde de flesta svenskar som satt sin fot utanför huset eller har tillgång till Internet, television eller radio hört talas om tack vare den massiva reklamkampanj som genomförts för denna.

Det jag personligen reagerade mest på ifråga om boken, "Angels and Demons" (som jag läste just på originalspråket, alltså engelska) var att det tycktes som att självbefläckelse (onani) och insemination vore helt okej för Katolska Kyrkan.
Detta är förstås uppåt väggarna. Bådadera strider i grunden mot katolsk lära.

Father Z har även utvecklat vidare i sitt inlägg "Just how stupid is “Angels and Demons”?":
..."Brown claims: Copernicus was murdered by the Catholic Church. [No… really… he does… stop laughing…]
Fact: Copernicus died quietly in bed at age 70 from a stroke, and his research was supported by Church officials; he even dedicated his masterwork to the Pope."...

..."Brown claims: Bernini and famed scientist Galileo were members of the Illuminati. [You have to love anything with the Illuminati!]
Fact: The Illuminati was founded in Bavaria in 1776. Bernini died in 1680, while Galileo died in 1642 — more than a century before the Illuminati were first formed. [oooops]"...

Media: DN: Ondskan i Vatikanstaten, Dagen: Änglar och demoner sågas, SvD: Recension: Änglar och demoner

10 kommentarer:

Zoltan sa...

Och genom den filmen får många sin absolut första och enda bild av katolska kyrkan...

Och sedan möter vi dem som rabiata katolikhatare.

Men, Satan har många sätt - och han har Hollywood i ett järngrepp.

Bitte sa...

Rabiata katolikhatare finns det gott om. Men jag tror också att de här filmerna kan få många människor att intressera sig för sanningen bakom Dan Browns sagor.

Bitte sa...

Hörde just P1:s recension av filmen. Den blev inte direkt sågad, men fick inga översvallande jubelrop heller precis.

Ska du se den, minutz3?

minutz3 sa...

Bitte: jag står lite i valet och kvalet... Vet inte om jag vill se den, med tanke på att det kanske förekommer de två sakerna jag nämnde (självbefläckelse och insemination) i historien på duken likväl som i boken... och det skulle göra mig ordentligt upprörd. Inte att de finns, utan att det vinklas såsom att Katolska Kyrkan skulle anse det okej...

Så vid närmare eftertank skippar jag nog det. Jag tycker annars det är en häftig berättelse, om man kan se förbi det anti-katolska.

Simon sa...

Det var lite lustigt när da vinci koden var som populärast. Då kom vänner och bekanta fram till mig och sa att jag borde läsa den, att det skulle få mig att verkligen öppna ögonen och verkligen omvärdera allt jag tror på. Ska man skratta eller gråta? Är verkligen folk så dumma?

Jag håller med minutz3 att dessa kanske är spännande historier, men ska man stödja något som verkligen ger folk en så snedvriden bild av katolska kyrkan? Detta med onani och liknande må vara en sak, men att Jesus skulle ha haft barn med Maria Magdalena och att Vatikanen vet detta men vägrar berätta det för världen samt det sättet som Opus Dei framställs? Och att folk verkligen tror att detta är sant???

minutz3 sa...

Simon: det där med att Jesus skulle haft barn, tillsammans med Maria Magdalena ser jag som så mycket fiktion att jag förmodar att folk fattar det... Det tar jag för givet i alla fall.

Däremot att insemination (och därmed och självbefläckelse) skulle vara okej är väl inte helt klart för alla, och därmed menade jag på att det inte är utav godo. Det är ju en svårare fråga, som även en del katoliker inte är medvetna om Kyrkans ställning till...

Simon sa...

minutz3:

Nej folk fattar inte det. Folk fattar inte att folk kan leva i celibat i denna sexfixerade värld. De kan inte acceptera att Jesus inte var en "vanlig människa". Det är tragiskt. Att de sedan också tror att detta är en hemlighet som Vatikanen ruvar på och försöker hålla från världen är.. ja jag vet inte vad man än ska säga?

Bitte sa...

men tror ni inte också att det är vissa människor som faktiskt finner sanningen bakom de här böckerna/filmerna? Som först dras till kyrkan av spänning och mystik och sen hittar de verkliga värdena?

Det tror faktiskt jag. Vilket inte innebär att jag gillar historierna. Jag tycker Dan Brown är en ruggigt dålig författare dessutom. Hans da vinci-kod är heller inte ny - jag hörde talas om samma teorier när jag var tonåring på 70-talet. Tror Brown mer eller mindre plagierade ett annat hafsverk faktiskt.

minutz3 sa...

Bitte: ja, det verkar väl inte otroligt att det är "snott" på olika sätt, att Maria Magdalena skulle ha fött Jesus son är väl en inte helt ovanlig konspirationsteori...
...och just konspirationsteorier tycks vara vad Dan Brown specialiserat sig på att blåsa upp till stora historier. Inget fel med det. Det blir däremot fel om man på något sätt menar att det är sanning. Dan Browns "Deception Point"/"I cirkelns mitt" är en bok jag har fått rekommenderad till mig, har inte läst den ännu, handlar om konspirationsteorier inom USA:s offentliga sektor, eller vad man kan kalla det, NASA och dylikt...

Anonym sa...

Jag har inte läst någon av dessa skräpböcker och naturligtvis har jag inte sett eller kommer inte att se någon av filmerna. Jag håller med det Zoltan säger att Satan har Hollywodd i ett järngrepp. Jag är så eländigt trött på alla katolikhatare. Dan Browns böcker är så fulla med hat och fördommar att jag inte ens vill ta i dom. Fick Den första boken från en bokklupp den eldade jag upp i ett eget litet bokbål. Efter detta mådde jag ganska bra.