onsdag 1 april 2009

Svenska kyrkan = Katolska Kyrkan

Dagen rapporterar idag om att Svenska kyrkan beslutat sig för att bli en del utav Katolska Kyrkan. Det något oväntade beslutet gäller dock inte alla delar av Svenska kyrkan. Rent praktiskt har Katolska Kyrkan i Sverige gått ut och sagt att alla manliga präster som idag redan lever i celibat och till fullo erkänner den Katolska Kyrkans tro och lära och vars kallelse till prästerskapet erkänns av den Katolska Kyrkan kan bli erkända såsom präster.

I praktiken beräknas konsekvensen bli att Katolska Kyrkan i Sverige får ungefär 100 000 nya medlemmar, församlingar som redan idag sympatiserar med Katolska Kyrkan.
Mållgan Svensson, 23 år från Svenska kyrkan i Villekulla håller Katolska Kyrkans Katekes i högsta hugg när han säger "Ja, det här är efterlängtat, har ju funderat länge på att bli katolik, men nu behöver man ju inte lämna sin hemförsamling. Svenska kyrkans präst här i Villekulla brukar ju redan idag ha högläsning ur Katolska Kyrkans Katekes som predikan på söndagarna. Vi är många i församlingen som gått och väntat på detta. ".

Vatikanen har redan gått ut och sagt att de element som i den Svenska kyrkans liturgi anses såsom värdiga kommer kunna behållas inom ramen för liturgin i enlighet med den Romerska riten.

2 kommentarer:

Johanna G sa...

*skrattar gott* Eller vad säger man? April, april... *tokler*

Katolik i Sverige sa...

April april!