tisdag 17 mars 2009

Kondomer igen

Verkar som att media helt enkelt inte får nog av av Kyrkans lära om preventivmedel (Påven: Kondomer inte rätt mot aids - Dagen). Påven är, som kanske bekant, på besök i Afrika där tillväxten på katoliker är enorm. Men kanske mest rädd blir man av bloggreaktionerna, folk tar utan vidare och skriver saker såsom att "Har påvar mindre hjärnor" och på bloggen "Under Bodhiträdets svalkande skugga" utbrister bloggförfattaren ..."Nej det bästa påven kan göra är att trä en kondom över hela huvudet så luftvägarna blockeras. På det sättet skyddar man världen på bästa sätt."...

Låt oss inse faktum istället:
Fråga: Vad signalerar det att man delar ut kondomer?
Svar: Ha sex.

Fråga: Vad leder en sådan attityd till ("ha sex"-attityd alltså)?
Svar: Att folk blir sexuellt aktiva, oavsett hur, var eller när, och oavsett om det innebär att de har tillgång till preventivmedel eller ej.

Fråga: Hur bra skyddar kondomer mot HIV/AIDS?
Svar: 85%, kondomer har alltså en riskfaktor på 15% ifråga om just HIV/AIDS. Källa: "Scientific Evidence on Condom Effectiveness for Sexually Transmitted Disease (STD) Prevention", rapport från USA:s hälsoskyddsmyndighet

Fråga: Vad finns det för alternativ?
Svar: Kyrkan har i flera år fört kyskhetsutbildning, att man inte skall ha sex innan eller utanför äktenskapet, i Nigeria, och detta har visat sig vara den enda framgångsrika vägen för att minska HIV/AIDS. Dokument från 2006 om Kyrkans arbete för kyskhet i Nigeria.


På ett mer filosofiskt plan kommer jag ihåg ett samtal jag hade med en (katolsk såklart) diakon förra sommaren, som jag diskuterade med i många långa nattimmar om allt mellan himmel och jord, änglar och demoner, limbo och abort och massor av annat såklart. Nåväl, det jag tänkte på var just hans reaktion om preventivmedel och abort, att kvinnorna lurar sig själva, eller kanske snarare feministerna. De itutas att de får frihet genom preventivmedel, fast i verkligheten är det inte alls så, då mannen ifråga - tack vare preventivmedel - inte har något som helst ansvar för den kvinna som han har haft umgänge med. Kvinnan blir helt enkelt reducerad till ett objekt för mannens lust menade han på. Finns säkert massor mera han sade om detta, men som jag inte kan minnas just nu.

Katolska Kyrkans Katekes om preventivmedel:
"2399 Reglering av antalet födslar utgör en aspekt av ansvarsmedvetet fader- och moderskap. Makarnas legitima avsikter rättfärdigar inte bruket av medel som är moraliskt oacceptabla (till exempel direkt sterilisering eller användandet av konstlade preventivmedel)."

Uppdatering: SvD skriver än mera om saken, bl.a. reagerar det franska utrikesdepartementet och SvD menar att ..."Det är första gången som påven tydligt klargör att han kvarstår vid sitt motstånd mot preventivmedel, i detta fall kondomer."...
...och förstapriset för det mest osmarta uttalandet på länge (de brukar hagla) om katolsk tro kommer från Cecilia Wikström, FP-riksdagsledamot och "präst" (i Svenska kyrkan förstås, var annars?): "– Svenskar i allmänhet och katoliker i synnerhet har rätt att få veta hur den svenska katolska kyrkan ställer sig till preventivmedel och abort". För den som har missat det så är en av "grejerna" med katolsk tro att den är densamma, oavsett var, när eller hur. De största delarna av den katolska tron finns nedskrivna i Katolska Kyrkans Katekes.

13 kommentarer:

Camilla Grepe sa...

Du har inte fattat mycket, du. Preventivmedel reducerar mannen till ett objekt för kvinnans lust. Hälsa Papa det, är du snäll.

Anonym sa...

Alla män som våldtar då? I afrika är det oerhört många våldtäkter mot kvinnor. Eller över hela världen faktiskt.

Kristina sa...

Linn: Jo faktiskt borde det vara obligatoriskt för alla våldtäktsmän att använda kondom vid våldtäkten:P

Simon sa...

haha spot on Kristina ;)

Anonym sa...

men katolska kyrkan verkar ju vara emot preventivmedel så det går ju inte då. va dumt. så sitter man istället där med massa barn till en våldtäksman (eftersom man inte får göra abort) och när barnen frågar efter sin pappa får man säga "jaa det var en mycket trevlig man som våldtog mig, men det är okej i dagens samhälle för flickor är förtryckta och det tycker vi är bra men egentligen är det fel eftersom man inte får ha sex med nån än sin man"

Hmm. jo de funkar kanske?

Forestman sa...

Men nu är det ju faktiskt så att folk gängar alldeles oavsett vad ni som tror på världens vräkigaste stenhög tycker om saken...

Tror att ni religiösa skulle vara betydligt populärare om ni slutade bry er så förbannat om ofött (eller inte ens tillverkat ännu!) liv, drog ut ansiktena ur era navlar och började ägna er lite grann åt att vårda de liv som är i cirkulation.

Mao intressera er lite mindre för vad folk gör i sängkammaren och mer för vad era doktriner ställer till med för elände i världen.

Det kanske finns en gud eller liknande, men i såna fall givet hur det ser ut i världen begriper då inte jag hur någon enda människa kan anse den värd att dyrkas. Usch.

Yrvaken sa...

"Låt oss inse faktum istället:
Fråga: Vad signalerar det att man delar ut kondomer?
Svar: Ha sex."


Tjaa, det är väl bara att gratulera att du i sedvanlig religiös anda inte har ett spår av hur det där med fakta fungerar.

Fråga: Vad signalerar det att man delar ut kondomer?
Svar: Om du ska ha sex, skydda dig.

"I love the pope! I love seeing him in his popemobile with 3 feet of bulletproof plexiglas.
Thats faith in action for you. Thats a man with god on his side!"
-Bill Hicks

Simon sa...

I vissa kulturer dödar man kvinnan när hon blivit våldtagen pga skammen, i andra dödar man barnet. Fruktansvärt.

shaheendavila sa...

Jag tycker bara att folk i media och allmänt skriver om påven och om hans uttalanden utan fakta. Läste i metro om påven och då stod rubriken : Kondomer förvärrar aids : enligt påven. Snacka om att inte ens ha koll på vad påven sagt. Sedan förstår jag inte varför folk behöver bli så upprörda över allt som påven säger för folk borde nästan veta att påven kommer alltid utgå från den katolska läran och inget annat. Det påven sagt om prevmedel är inget nytt , så varför ska man förstora upp det i media hela tiden ? Att dela ut kondomer är inte lösning på människors attityd mot sex överhuvudtaget. Om man nu studerar varför aids sprider sig i afrika så är även en av orsakerna att folk särskildt män från landsbyggden när de åker in till städerna för att arbeta ,köper sex och sedan när de kommer tillbaka till sina byar ,då riskerar de sprida könssjukdomar till sina fruar etc. Att ge ut kondomer skulle inte ändra deras attityder . Säkert skulle folk använda kondomer och tänka att det skyddar dem mot allt nu ( vilket inte det gör ) och fortsätta med sina omoraliska handlingar.
Skulle preventivmedel inte finnas tror jag man skulle tänka 2 gånger innan man gör nåt med en annan människa och konsekvenserna för det. Det är människor som måste vakna upp och inse vad de håller på med.

Mariana sa...

Jag har ett förslag. Kondomen slutar betraktas som enbart ett preventivt skydd mot oönskad graviditet och istället ses som ett folkhälsoskydd mot svåra sjukdomar? Det finns en generation som vuxit upp till vuxna människor - och som smittades i moderlivet eller via blodtransfusion - och som säkerligen vill vara ansvarstagande makar. Eller ska vi förbjuda dessa redan hårt straffade, drabbade människor att ens kunna fullborda äktenskapet? Eller är de hänvisade till att bara söka sig en partner inom de HIV-smittade? Ungefär som den rashygieniska politiken som drevs på 1900-talet?!
Är samlaget endast en barnalstrande akt? Det finns av naturen ofertila par. Ska de då inte få ha sex med varann?

karin sa...

finns en o annan konvertit som tillämpar va påven lär ut du ä en sån va?

minutz3 sa...

Linn: poängen med det som Kristina påpekade är ju att de som våldtar förmodligen ger blanka f-n i att använda preventivmedel, då de ju skiter i det faktum att båda parter inte är med på det... Sedan så anser vi katoliker inte att sex före eller utanför äktenskapet är okej.

Forestman: vi kristna tror att den fria viljan är orsaken till hur det ser ut i världen. Mirakel, ingripande från Gud, tillhör undantagen och är inte regel. Om Gud lade i sig allting och skyddade oss mot allt ont skulle vi helt enkelt inte ha någon fri vilja. Den fria viljan innebär dels att oerhörd ondska kan komma. Men likaväl innebär den fria viljan att oerhörd godhet kan komma.
Det är vårat val.

Yrvaken: det är väl solklart att om man delar ut kondomer uppmuntrar man till sex. När väl sexualiteten får fritt spelrum så gör man såsom man vill. Sedan är ju inte kondomer 100% säkert, utan (mot just HIV/AIDS) bara 85% säkert... Så även om man använder kondomer hela tiden så finns en överhängande risk att bli smittad.

shaheendavila: nej, precis, det behövs en attitydförändring, just som Katolska Kyrkan arbetar för i Nigeria, med kyskhetsprogram, att inte ha sex före (eller utanför) äktenskapet! Med 100% trohet finns ingen anledning som helst till oro.

Mariana: om jag förstått det hela rätt så bör en person som har en sådan sjukdom inte ha sex. Men säg att två personer är gifta, och den ene är smittad (med HIV/AIDS exempelvis), då är det upp till den andra parten (den osmittade) att bestämma om de skall ha sex överhuvudtaget. Oavsett så är kondomer extremt osäkert. Dessutom, världen består av mycket mera än det sexuell. Det finns andra sätt att uttrycka sin kärlek på. Jag kan inte riktigt svara på frågan, det får man nog prata med en präst om.

karin: eftersom jag inte är gift så har jag sedermera inte sex heller :-P

Men allvarligt talat, det är inte bara vad påven säger, utan vad hela Kyrkan lär. Detta är Kyrkans lära, inte något som påven bara "fått för sig".

Johan Jönsson sa...

"Sedan är ju inte kondomer 100% säkert, utan (mot just HIV/AIDS) bara 85% säkert... Så även om man använder kondomer hela tiden så finns en överhängande risk att bli smittad."

Jag vet inte hur effektivt HIV smittar på den afrikanska landsbygden, eftersom det beror på en lång rad faktorer, men jag har sett svenska läkare som arbetar med det här nämna siffrorna mellan en chans på 100 till 1000 (beroende på virusnivåer, eventuella andra könssjukdomar, kön och så vidare) för oskyddat vaginalt samlag och en chans på 10 till 100 för oskyddat analt samlag. Om du minskar smittorisken med 85% från det har du minskat risken betydligt. Undersökningen du tar dina siffror från påpekar just hur effektiv kondomen är jämfört med allt annat som testats.

Det finns andra amerikanska undersökningar som visar hur effektivt det är att få andra att försöka syssla med avhållssamhet. Det har visat sig fungera väldigt, väldigt dåligt.

//JJ