torsdag 15 maj 2008

Katolska kyrkan erkänner UFO

Ja, det är intressant vad mycket roligt man kan höra om, nu senast från TV4:as morgonprogram där man påstår att (katolska) kyrkan skulle ha "erkänt" UFO:n.
Frågan som den katolske prästen ställer sig i programmet är ju självfallet om kyrkan någonsing har förnekt dess existens. SvD rapporterar också om nyheten, en intressant sak nämns också, att Jesuitprästen ifråga tror på Big-Bang-teorin, men menar på att det inte alls skulle motsäga Guds existens.
Själv skulle jag nog påstå att Big-Bang-teorin, om sann, bevisar Guds existens.

Nåväl, i helgen var jag på förberedelse"läger" (jag tycker inte riktigt man kan kalla det läger när det bara är i tre dagar) inför Världsungdomsdagen i Sydney i år (WYD2008).
Det bästa var ju förstås att få möta andra unda katoliker runt om i landet, bl.a. mötte jag ju Gustav Ahlman. Hade bland annat många intressant diskussioner och satt på lördagskvällen till söndagsmorgon (ca kl. 02:30) och pratade med en dansk diakon som också hette Björn om änglar, demoner, exorcism, moral, etik, Frälsningen, biktens sakrament, äktenskapet, himmelriket, osv..
Hade ju självfallet suttit längre och pratat, men till slut så höll jag på att somna där jag satt även fast jag var mycket intresserad av de ämnen vi diskuterade.

Apropå WYD (World Youth Day) så kunde man på IDG läsa att kyrkan håller på att utveckla en community, som jämförs med facebook. Under WYD i Sydney kommer det finnas bönväggar man kan SMS:a till, vi pilgrimer kommer kunna få SMS från påven och en massa annat skoj.

Jag är inte alltför haj på hur det amerikans systemet fungerar, men enligt SvD är nu "homoäktenskap" nu tillåtet i Kalifornien, USA.
Det låter dock väldigt konstigt i min öron att högsta domstolen i delstaten kan avgöra detta, och självfallet är det djupt tragiskt om det stämmer.

9 kommentarer:

Mia sa...

Jag vet inte om jag skulle säga att de "erkänner" existensen av UFOn, en bättre översättning tycker jag är att de "inte utesluter" att UFOn existerar. (La iglesia católica no DESCARTA la existencia...) Men å andra sidan vem har begärt att TV4 ska kunna översätta korrekt...

minutz3 sa...

mia: jo, precis, det var just därför jag skrev det inom citationstecken ;-)

...och jag ville bara visa på hur kvällspressen har som i praktiken regeln att göra en höna av en fjäder än att försöka se på det som är objektivt korrekt.

Simon sa...

Eller rättare sagt: man utesluter inte att det kan finnas liv på andra planteter i universum än jorden, vilket är en lite annan grej än UFOn. :)

Men visst är det en intressant fråga, speciellt intressant är frågan om det finns varelser som är skapade till Guds avbild som oss, och huruvida dessa bär på arvsynden eller inte o.s.v. :)

minutz3 sa...

simon: jag har hört att det är ganska stor sannolikhet att om det finns andra intelligenta varelser så är det mycket troligt att de har en annan slags Frälsning. Men det kan vi ju inte veta.

Simon sa...

Björn:

Absolut det är en väldigt fascinerande tanke! :)

Simon sa...

Eller så är det bara människor som är skapade till Guds avbild och har en frälsningsplan och att alla eventuella livsformer i universum har samma status som djuren ungefär, oavsett hur intelligenta de är.

minutz3 sa...

simon: det kan vi - som nämnts - inte veta, och spekulationer blir aldrig mer än just detta, spekulationer alltså. Så vitt jag har förstått det så kan inte utomjordingar få del av samma slags frälsning som vi fått genom Bibeln, men det är upp till Kyrkan att se hur det är med den saken. Det handlar ju som du skrev inte om intellekt, utan om att Jesus Kristus just var människa och kom till människornas frälsning.

Men jag kan ha fel.

Emil Vikström sa...

Det domstolen kan göra är att avgöra om en lag strider mot andra lagar, framförallt mot grundlagen (som ju alla andra lagar i USA måste underordna sig, till skillnad från det svenska systemet där riksdagen får besluta om lagar som strider mot grundlagen). I det är fallet är det grundlagen i delstaten Kalifornien man använt som utgångspunkt för beslutet (som alltså står över andra lagar i delstaten, men är underordnad Förenta staternas grundlag).

Enligt CNN är denna domstol tydligen känd för att vara hyfsat konservativ, vilket tyder på att de har provat lagen enligt juridikens alla regler:
http://www.cnn.com/2008/US/05/15/same.sex.marriage/index.html

Personligen tycker jag inte att staten ska lägga sig i hur folk lever sina liv. Det är inte denna apparats uppgift att tvinga på folk moral.

Zoltan sa...

Däremot finns det festliga typer i den mer katolikhatande befolkningen som verkligen gjort slag i saken och lämnat allt förnuft, och verkar virvla runt med UFOn och katolikskräck i en osalig röra...

En djup klunk av något lungnande och kolla sedan hos "Tidens tecken".

Tragikomiskt?