onsdag 5 mars 2008

Ny "täckmantel"?

Tänkte bara ta tillfället i akt och fråga om ni, ärade bloggläsare, anser att jag borde "byta" blogg och byta till något namn som inte är så "kategoriskt" och/eller om jag borde skriva om annat än det som berör min tro?

10 kommentarer:

Kristina sa...

Jag tycker bloggens titel är bra. Men exakt vad den skall vara får ju bloggaren själv känna efter kring.

Beträffande innehållet tycker jag det är lagom som det är. Dvs fortsätt att fokussera på tron i första hand och ta med något annat intressant/kul om du får lust. Men bloggar som behandlar annat finns det ju så många av, därför tycker jag du bör behålla det tema du har nu och lägga huvudfokus på det. De flesta som läser din blogg gör det antagligen för att de på något sätt är intresserade av den kristna tron menar jag.

Johanna sa...

Håller med Kristina. Antagligen läser folk din blogg för att/om de är intresserade av den kristna tron i allmänhet och den Katolska Kyrkan i synnerhet. Så att försöka nå en vidare publik skulle riskera att tappa de läsare du har utan att fånga speciellt många andra.

Och sen så kan man kanske blogga om mycket vardagligt också, sådant som pågår i ditt liv i mer allmän mening också. Den kristna tron ska ju liksom levas ut dygnet runt, inte på söndag förmiddag. Eller...? Och då måste man ju kunna vara "god katolik" även om man inkluderar mer vardagliga händelser och betraktelser.

Förstår du vad jag menar?

/Johanna G

minutz3 sa...

kristina och johanna, tack så hemskt mycket för era tankar, de låter väldigt vettiga, så jag tror jag fortsätter i de "inplanerade" spåren ;-)

Välkommen Johanna G förresten, har inte sett dig förut här på bloggen, men det är alltid kul med nya läsare!
(Eller har du månne läst men inte kommenterat förrän nu? :-P)

Johanna sa...

Nja, du känner mig faktiskt redan, även om jag kanske inte kommenterat här förrut. Eller ja, "känner" kanske jag ska skriva. Mitt alias från crossnet, "Nallemaja", kanske är mer bekant?

/Johanna G

minutz3 sa...

Hehe, jahaja!
Det var som tusan :-P
Trevligt att du har aktiverat dig i bloggosfären eller något, för man vill säga ;-)
Du får väl, eftersom du nu har ett konto här på Blogger, ta och köra igång en blogg via blogger.com, för att bilda än lite mer motpoler till dylika fenomen som Charlotte-Therese..

Jag trodde folk var införstådda i att Kyrkan i praktiken aldrig ändrar sig, men vad fel man kan ha..

Johanna sa...

Världen är full av överraskningar :)

Nja, har man ett gmail-konto, så kan man visst kommentera på blogger och se ut som man tillhör "innegänget" utan att alls vara det.

Började läsa bloggar strax efter jul, och har envisats med att inte skaffa egen blogg med förevändningen att "det måste ju vara ödmjukare att inte vräka ut sina egna tankar och åsikter över nätet, eller?". Fast det kanske bara är en dålig ursäkt för att få ha rätt att kommentera alla andras tankar utan att behöva "motprestera" något. Utan att behöva "bekänna färg", så att säga. Men på senare tid så har det ändå dykt upp lite tänkbara "bloggämnen" i min lilla hjärna, så kanske att det blir en blogg ändå förr eller senare. Den som lever får se.

minutz3 sa...

Johanna: definitivt borde du skriva en blogg! Inte enbart för att visa om allt det goda i Kyrkans lära, men också för självändamålet, så att säga. Man behöver definitivt inte skriva om saker riktade gentemot andra personer, det viktigaste är att man i "huvudinlägget" i alla fall försöker tänka att man skall vara ödmjuk. Ödmjukheten är just något jag har försökt koncentrera mig på under de senaste månaderna, och jag försökte faktiskt vara ödmjuk när jag ställde frågorna till Charlotte-Therese, och försökte hålla en ödmjuk ton under hela debatten. Huruvida jag lyckades får väl var och en bedöma efter eget huvud.

Johanna sa...

Nå, då jag är protestant, ja tom "frikyrklig" (även om jag numera till 85 % av alla gånger jag är i en kyrka befinner mig i SvK), så vet jag inte hur lämplig jag skulle vara att "visa /.../ allt det goda i Kyrkans lära". På sin höjd skulle det nog kunna bli en hel massa inlägg på teman á la "För- och nackdelar med RKK vs protestantismen". Och sådana finns det ju ett gäng av redan på andra bloggar.

Jaså, du tycker det är bra att skaffa en blogg för "självändamålet"? Får man fråga varför?

Jo, jag läste dina frågor och har ställt typ liknande frågor själv till henne. I lika mån undran och (försök till) ödmjukhet. Att faktiskt försöka lyssna in även hennes, kanske något ovanliga?, sida i debatten. För visst tror jag att det är viktigt att inte bara omge sig med Ja-sägare. Men just på dem frågorna så biter hon snabbare (och hårdare) än... Nå, kanske bäst att låta det vara osagt. Verkar vara minst sagt en känslig punkt. Vilket kanske är förståligt, oavsett vad man anser om hon har rätt eller fel med åsikterna. Utöver det så verkar hon vara en trevlig och ganska vettig person. Men nu har jag inte träffat henne irl, så hur sant det är låter jag någon annan bedöma.

/Johanna G

minutz3 sa...

Johanna G: frikyrklig låter bättre i mina öron än protestant faktiskt ;-)
Finns mycket jag gillar med de frikyrkliga, framförallt just hur duktiga man är på att förespråka kyskhetens dygd, vilket sällan tas upp i katolska sammanhang känns det som.

"Självändamålet" är väl helt enkelt att få skriva av sig, en slags terapi helt enkelt. Ibland får man skit för det man skriver, ibland uppmuntran, men sån't är livet helt enkelt ju :-P

Tja, själv har jag läst igenom många av alla de länkar hon har skickat, och material och utdrag ur böcker som hon skickat, men jag måste ju säga att Tuve verkar ha mest rätt mest hela tiden helt enkelt :-P
(Att det dessutom tydligen är gnostiska skrifter gör det hela än märkligare och läskigare..)

Mig veterligen har det heller aldrig i historien funnits regelrätt kvinnliga "präster" inom Kyrkan, då, som vi kan läsa i Bibeln, enbart männen fick uppdraget av Jesus Kristus att förvandla bröd till Hans kropp och vin till Hans blod. Sedan har vi ju det här med att Kyrkan är en hon, närmare bestämt Herrens brud, det skulle ju, som jag läste på en annan hemsida, vara liktydigt med att det skulle vara en lesbisk relation.

Johanna sa...

Hur mycket man pratar om det där med kyskhet varierar väldigt mycket mellan samfund och kyrkor, även i den frikyrkliga sfären. Och i mina sammanhang är vi nog definitivt inte bra på det. T.ex. har ju de senaste paren som gift sig i kyrkan varit sambo sedan länge tillbaka.

Haha, för det "självändamålet" skriver jag en alldeles vanlig, hederlig (aka gammeldags) pappersdagbok. Så oavsett om jag startade en blogg så skulle jag nog inte direkt använda den till sådant.

Nå, den diskussionen behöver vi kanske inte gå in på.