onsdag 12 mars 2008

Hitlistan, DigiListan, Tracks, Sommartoppen...

...och nu även Psalmtoppen som SVT drar igång den 19:e april 2008 i SVT2.
Elin "Grynet" Ek, som själv är kristen, skall vara programledare.
Man kan bara hoppas att de även inkluderar psalmer från Kyrkans egen psalmbok, Cecilia.
Katolska Kyrkan är trots allt det nästa största samfundet i landet.
Ett konkret förslag är annars att e-posta SVT och höra sig för om detta, vilket jag i alla fall tänker göra, och uppmuntrar till.

7 kommentarer:

Kristina sa...

Jag skulle tro (och tycker att det objektivt sätt skulle vara rimligt) att i rätt hög utstärckning försöka att hålla sig till de första 325 som ju är gemensamma för de allra flesta kristna samfunden i Sverige.

Går de utanför denna lista vore det ju dock rimligt med något från Cicilia. Men det är väl folkets efterfrågan som styr det hela - inte vad som nödvändigtvis är "rimligt"?

minutz3 sa...

kristina: rimligen så borde ju de katolska psalmerna vara med, när vi som skrivet är det näst största samfundet, och framförallt, det äldsta, och därmed har vi också de allra äldsta svenska psalmerna inom Kyrkan, vilka torde vara av intresse, hoppas och tror jag i alla fall.

Johanna sa...

Har inte så stor koll på "Cecilia"-psalmerna, men många psalmer - även utöver de 325 första - återkommer ju åtminstone i "Svenska Psalmboken", "Psalmer och sånger" och "Segertoner", fast under olika nummer, så kanske dyker det upp någon psalm som ni trodde var "helkatolsk" trots allt.

Annars skulle jag faktiskt gissa att de går efter "Svenska Psalmboken" rakt av.

minutz3 sa...

johanna: vaddå trodde?
Alla andra kyrkor har ju snott en hel del från oss, och nu har ju Svenska "kyrkan" börjat sno en del av hur vi firar Mässan också. Skandal.

Johanna sa...

Ja, trodde :)
Många av de 325 första psalmerna är ju skrivna av protestanter och frikyrkligt folk, så de kan ju knappast vara katolska från början. Så det är nog ganska mycket "taga och giva, låna och bejaka" mellan samfunden på den punkten. Jag menar att det går ju inte att variera texterna mer än till en viss gräns och finns redan en psalm med en teologiskt korrekt text så kan det väl inte spela någon roll varifrån den ursprungligen kommer, eller?

/Johanna G

Z sa...

Någon gång kunde de väl ta med psalmer som Cecilia nr 466, Salve Regina,
samt exempelvis
Du Drottning över Nordens land, eller så...Det hade inte skadat.

Kristina sa...

Z:

Ja, Du Drottning Över Nordens Land borde de absolut ta med! Den är verkligen otroligt fin. Salve Regina får de också gärna ta med, men folk i dagens Sverige verkar av någon knäpp anledning ha väldigt svårt för saker på latin. Så det förstnämnda är en realistisk och rimlig önskan - den sistnämnda är en orealistisk men absolut rimlig.

Men jag tror som sagt att de håller sig till de 325 första. Tar de med sådana som är enbart för pingskyrkan, svenska kyrkan etc men inte något bara KK har blir jag däremot lite sur...


Minutz3:

Det faktum att man i svenska kyrkan även firar liturgin mer katolsk numera vill jag dock inte se som negativ. Det är istället ett steg närmare oss som kan leda till att man i svenska kyrkan upptäcker litugin på ett nytt sätt och ger den och Eukaristin större vördnad och det vore helt klart bra. Problemet är ju att man i svenska kyrkan är så splittrad och att helt enkelt allt är tillåtet. Ser man det så kanske inte deras förnyade syn på liturgin kan tyckas så meningsfull. Men jag tror ändå inte att något sådant är att ses som något negativt.