tisdag 30 december 2008

Recension "Song in Siberia" av Nijole Sadunaite

"Song in Siberia", en bok av Nijole Sadunaite, eller kanske snarare hennes memoarer, är en mycket rörande bok. Den visar på många sätt den Sovjetiska och socialistiska diktaturens hemska ansikte, hur denna ideologi - som i grunden bygger på ateism, förföljer och rensar ut alla spår av medmänsklighet.

Nijole Sadunaite ger på flera ställen i boken rika beskrivningar av hur dessa socialismens frontfigurer i Sovjet gång på gång ljuger för människorna.
Hon menar också på att just detta är skillnaden mellan kommunisterna/socialisterna och fascisterna. Medan socialisterna/kommunisterna lovar guld och gröna skogar så är fascisterna åtminstone ärliga med vad de verkligen vill, och vad resultatet blir, menar hon.

"Song in Siberia" talar om många exempel i forna Sovjetunionen där personer som är katolskt troende, och lever ut sin tro, mister sitt jobb, skickas till "omskolning", skickas i exil, men också om katolska präster som dödas, just på grund av deras styrka i tron.
Boken tar förstås också upp det faktum att medan den Katolska Kyrkan motarbetas så samarbetar den Ortodoxa Kyrkan med den socialistiska/kommunistiska regimen i Sovjetunionen. I fängelset möter dock Nijole Sadunaite en del ortodoxa kvinnor som inte är rädda för att säga sanningen, som inte är rädda att visa de hemskheter som staten och den Ortodoxa Kyrkan tillsammans kokar ihop.

Boken är helt klart rekommenderad läsning för alla troende, om hur det kan gå när man tror på ett slags paradis på jorden. Vilka konsekvenser de ateistiska och sekulära strömningarna rent praktiskt kan få i folks personliga liv.

Detta är förresten en bok som jag fick under Världsungdomsdagen 2008 (WYD) i Sydney, Australien, från "Aid to the Church in Need" eller "Kirche in Not" som jag snarare känner till den som.

Inga kommentarer: