fredag 5 december 2008

Vem hatar inte Katolska Kyrkan?

Det är frågan jag ställde mig efter jag läste gårdagens upplaga av Stockholm City.
I den intervjuades Karin Victorin, konstnärlig ledare för Hootchy Kootchy Club som på lördag anordnar en "klubbkväll med katolskt kyrktema".

Bl.a. säger hon;
..."Sedan kommer påven som Gud glömde att göra en procession och tala till sina åhörare, en påve som är styrd av sina hjärnspöken horan och madonnan. Den heliga treenigheten. "...

På frågan varför man vill häckla den katolska tron är svaret:
..."Det är lite bundet till julen. Men det har också varit efterfrågat av vår publik. Religion och fundamentalism, som många gånger förtränger sexualiteten och kallar utlevelse för något syndigt, är populärt att driva med inom burleskkulturen. "...

Dessutom utlovas avslöjande av "the vatican secret" som man ska lockas till att höra om med argumentet att ..."Man har ju hört en del rykten om vad som försiggår bakom Vatikanens stängda dörrar"...

Frågan jag tänkt på ett tag är egentligen; vem hatar inte Katolska Kyrkan?
Vi verkar verkligen ha alla emot oss. Antingen är vi inte "tillräckligt Bibeltrogna" (enligt t.ex. Jehovas Vittnen) eller så är vi "för" Bibeltrogna (enligt alla politiskt korrekta).
Det händer mycket sällan att man får extra pluspoäng för att man är katolik.
Istället får man frågor om man verkligen stödjer Kyrkans inställning till t.ex. abort, "homosexualitet" (egentligen homosexuella handlingar, får man nog förklara då), preventivmedel, att kvinnor inte "får" bli präster osv.
Frågan de egentligen ställer är ju då om man är katolik.
För det är ju egentligen det det handlar om.
Även när det känns obekvämt att försvara Kyrkan så är det nödvändigt.
För som Jesus Kristus själv yttrade i Lukasevangeliet:

Lukasevangeliet 13:22-30:

"Gå in genom den trånga porten
Han gick genom städer och byar och undervisade på sin väg mot Jerusalem.

Någon frågade honom: "Herre, är det bara några få som blir räddade?" Han sade till dem:

"Kämpa för att komma in genom den trånga porten. Jag säger er: många skall försöka ta sig in men inte lyckas.

När väl husets herre har stigit upp och låst porten och ni blir stående utanför och bultar och säger: Herre, öppna för oss! så kommer han att svara: Jag vet inte vilka ni är.

Då säger ni: Vi har ätit och druckit tillsammans med dig, och du har undervisat på våra gator.

Han skall svara: Jag vet inte vilka ni är. Bort härifrån, alla ni orättens hantlangare.

Där skall ni gråta och skära tänder, när ni får se Abraham och Isak och Jakob och alla profeterna vara i Guds rike medan ni själva blir utdrivna.

Och människor skall komma från öster och väster och från norr och söder och ligga till bords i Guds rike.

Och då skall sådana som är sist bli först, och sådana som är först skall bli sist.""

Som Jesus själv skulle sagt det, vi som är trogna Honom bör vara världens salt.

3 kommentarer:

Charlotte Therese sa...

Om fler katoliker, i media och i samhället i övrigt, framstår som personer som strålar ut Kristi kärlek, istället för att ständigt fördöma andras sätt att leva, eller se sig som förföljda och hatade av alla - så tror jag det skulle bli förändring...

Då skulle folk dras till Kyrkan som flugor till honungen.

Florestan sa...

I stället för det kryptosubversiva babbel föregående talare bjuder på, hänvisar jag till ett citat av äbp. Fulton Sheen:

Not one hundred in the United States hate the Roman Catholic Church, but millions hate what they mistakenly think that the Roman Catholic Church is.

http://www.youtube.com/watch?v=jXQP3UJnagM

minutz3 sa...

Charlotte Therese: jag är dock av den uppfattningen att det är utav kärlek man säger till folk att inte göra vissa saker, liksom man säger till ungar att inte stoppa fingrarna i eluttaget. Eller en person som kör rätt mot ett stup, är det kärlek att säga "fortsätt!" eller är det kärlek att förklara om faran i färdriktningen föraren har?

Folk struntar allt för ofta i vad som är nyttigt eller bra för de. Att gå på "känslan" är sällan heller en särskilt god idé.

Florestan: Ärkebiskop Fulton Sheen är en mycket duktig talare. Simon (som har bloggen "Störstorden" som jag länkat till) har tipsat om honom till mig, och ja, han är helt enkelt för bra för att vara sann!

Missa inte hans föredrag om kärlek, om att det är ett så mycket större begrepp än världen vill få oss att tro!

Men visst, många får för sig att Katolska Kyrkan är något läskigt, utan att ens känna eller tala till en katolik... Vi är "homofober", kvinnoförtryckare, och allehanda annat. Helt enkelt "mörkermän".