onsdag 8 juli 2009

Nej till preventivmedel - Ja till Livet

Fick idag ett extra-insatt nummer av Ja till Livets tidning "enim".

Anledningen heter "Svik inte ungdomarna".

Det är förmodligen en av de mest hedervärda kampanjerna i Sverige någonsin vi talar om här. Ja till Livet vill helt enkelt informera om att preventivmedel - faktiskt - inte skyddar mot alla sexuellt överförbara sjukdomar. Något som de svenska myndigheterna gärna mörkar på (men precis som man nämner så mörkas sällan fakta i andra frågor).

Från ledaren av Gunilla Gomér, sjuksköterska och orförande för Ja till Livet: ..."Att en tidig sexdebut eller många sexualpartners medför mångdubbelt ökad risk att få könssjukdomar berättas inte. Att herpes, hiv och hpv är obotliga (även om hpv kan självläka) får inga ungdomar höra. Att varje abort är stoppar ett hjärta som slår är en lika undantryckt sanning. "...

Ja till Livet kritiserar starkt regeringens förslag om att bota ökade sexuellt överförbara sjukdomar med samma medicin. Mantrat är "Regeringsutredning föreslår ännu mer av den misslyckade sexualpolitiken".

Kampanjen kommer att gå till såhär enligt Ja till Livet (ett urklipp):
..."Ja till Livet vill genom annonser och så kallad viral marknadsföring ge ungdomar saklig information om konsekvenserna av sexuellt risktagande och abort, något svenska myndigheter egentligen borde göra. " - detta skall alltså ske i mitten av juli är tanken.

Det nämns flertalet gånger om att upplysa om riskerna med sexuellt risktagande och att faktiskt just se sexualiteten såsom en riskfaktor.

Sammanfattningsvis synes det vara en mycket hedervärd kampanj från Ja till Livet som förtjänar all uppmuntran och säkerligen även ekonomiska bidrag om sådant går att uppbringa.

Kanske detta är detta startskottet för att kyskhet skall bli normen igen?

Mera läsning:
"Mer av samma" löser inte Sveriges misslyckade sexualpolitik

9 kommentarer:

sonny.p sa...

Jag förstår inte syftet med att ens försöka antyda för folk att användande av kondomer skulle vara mer skadligt än frånvaron av desamma.
Att t ex kondomer inte skyddar mot ALLT är ett märkligt argument. Det är som att säga att bilens säkerhetsbälte är överflödigt, eftersom det inte skyddar mot ALLT...

Hellre skydd med viss begränsning, än absolut inget skydd alls!

Anonym sa...

"Att herpes, hiv och hpv är obotliga (även om hpv kan självläka) får inga ungdomar höra."
Varenda ungdomsmottagning i hela Sverige är tapetserade med information om detta. Även om många ungdomar inte skyddar sig (vilket självfallet är dumt) så VET de flesta riskerna med att ha oskyddad sex och ungdomamottagningarna är mycket bra på att upplysa om preventivmedel. P-piller är rabbatterat upp till 20 år (eller 25, minns inte riktigt) och man kan hämta kondomer gratis på ungdomsmottagningen. Och dom Sonny.p här skriver: "Hellre skydd med viss begränsning, än absolut inget skydd alls!"

Okej om vissa vill vänta med sex tills man gift sig, men för dom som inte väljer att göra det så är det väldigt bra att det finns massvis med preventivmedel och upplysning om sex.

Det är bättre att ungdomarna skyddar sig än att det springer runt massa tonårsmammor på gatorna. Tycker jag i alla fall.

Knut Stahle sa...

Hej God katolik!

Att umgås med andra människor ökar risken för i stort sett alla luftburna infektioner. Skall vi sluta umgås med andra människor för det? Social kyskhet vore ju en säker metod.

Nyligen kom ett vaccin mot HPV, vore intressant att veta om Ja till livet är positiva till det. Huvudagendan är ju knappast att skydda ungdomar mot sjukdomar, snarare att pådyvla sina egna konservativa sexualnormer.

Läste också ditt inlägg där du citerar mig ur filmen om Humanisterna. Se en kort kommentar här:
http://kstahle.blogspot.com/2009/07/svenska-kyrkan.html

Bästa hälsningar,
Knut

minutz3 sa...

Faktum är ju att ingenting helt skyddar mot HPV, varken kondomer eller vaccination. Gardasil och Ceravarix endast mot två, hpv 16 och hpv 18, vilka orsakar 7 av 10 fall av livmoderhalscancer (av 13 olika typer...). Mot övriga hpv-typer ger vaccinet inget skydd. Källa är tillverkarens egen hemsida, gardasil.com

Dessutom vet inte Läkemedelsverket ännu hur länge en vaccination räcker.

När allt kommer omkring, både när vi ser till det rent fysiska och det psykologiska så är det betydligt smartare att vänta med sex till äktenskapet. Oavsett om man är troende eller icke-troende. Såsom troende så är sexuell synd också som skrivet en av de värsta synderna man kan begå, sedan så är det ju en självfallet skillnad mellan att se på en pervers bild, att befläcka sig själv och att faktiskt ha sex med en annan person i hur allvarlig överträdelsen är.

Kyskhet är det som är gott och vad som en stat som önskar stå för det goda bör förespråka.

Knut Stahle: jag har ingenting emot att träffa andra människor, inte ens dig ;-)

Mig veterligt finns dock få luftburna sjukdomar som är så pass allvarliga att de får samma konsekvenser såsom sexuellt överförbara sådana. Däremot om vi skulle få svininfluensan eller fågelinfluensan vore det förstås gott med att införa utegångsförbud.

Allt gott!

Anonym sa...

jag har inget emot folk som vill vänta med sex, men jag blir seriöst lite trött på människor som försöker få det att låta som att sex är en synd och att man sklle "befläcka sig själv" och att det är "smartare" att vänta med sex. Det måste väl vara upp till var och en. I alla fall upp till varje icke-troende som inte tror på gud eller bibeln.
Sluta beskyll människor som haft sex före äktenskapet. Dom är precis lika mycket värda som alla andra.

minutz3 sa...

Linn: "befläcka sig själv" är ett mindre stötande ord för onani annars..

Jag har redan dragit upp massvis med logiska argument i såväl bloggposter såsom i kommentarer om just varför det faktiskt är smartare att vänta med sex tills äktenskapet. Dessa argument som jag presenterat är inte beroende utav en Gudstro ens.

Jag beskyller ingen, men enligt Gud så är det en mycket, mycket allvarlig synd, och jag låter Han göra dömandet. Vi väljer här och nu om vi vill vara med Honom för evigt, och göra det goda, eller om vi istället vill pinas i Evighet nere i Helvetet. Det är till syvende och sist vårt eget val.

Det jag önskar dock är att samhället står för det som är objektivt gott, och tar avstånd från det som är objektivt ont. Därför bör ett samhälle förespråka kyskhet, beskydda livet (t.ex. inte tillåta barnamord, även kallat abort) och främja familjen.

Allt gott!

Aloysius sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Snöfrid sa...

Ungdomar kommer aldrig sluta att ha sex. Och på varenda ungdomsmottagning får vi, precis som Linn påpekade, veta allt det där.

Det är bättre att skydda sig så mycket som möjligt när man har sex, än att inte göra det alls.

Tor von Geijer sa...

"Det måste väl vara upp till var och en. I alla fall upp till varje icke-troende som inte tror.."Sluta beskyll människor/.../ Dom är precis lika mycket värda som alla andra."

1) Det är INTE upp till var och en.
Det är ett brott i absolut mening och skall därför bestraffas.
Det är den Muslimska uppfattningen, så även den Katolska.

2) Det är ingen beskyllning, det är ett fostrande tilltall. Det är en plikt att upplysa om det Onda.
Det är en plikt att visa på Dödens kultur.

3) Var och en som gör sig skyldiga till överträdelse, förminskar sin dygd och tär på sitt människovärde.
Vid allvarligare brott som mord (eller abort), upphör människovärdet. Straffet blir då döden. Det är den Muslimska uppfattningen, så ock den Romerska Katolska (se Romersk katekes 2267).