tisdag 28 juli 2009

Svenska kyrkan på pridefestivalen

Svenska kyrkan har tillsammans med studieförbundet Sensus (som Katolska Kyrkan med rätta nyligen bytte ut mot Bilda) planerat olika föreläsningar. (Program)

Här följer ett urval:
"Varför påven har fel - ett queerteologiskt brandtal
Påvens ökända jultal hävdar att det bara finns två kön och att dessa har bestämda sociala roller. Enligt påven är dessa givna av naturen och Gud, och det är en viktig moralisk uppgift att skydda dem från förändring. Dessa idéer möts här med argument från modern biologi, filosofi och teologi som visar på ett rikare sätt att tänka kring kön och sexualitet.
Medverkande: Niklas Olaison, queerteolog, idéhistoriker och präst i Svenska kyrkan
Tid och plats: måndag 27/7 12.00-12.45, Caféscenen" - detta var alltså den invigande föreläsningen, just snyggt sätt att säga att Katolska Kyrkan är huvudfienden för såväl HBT-lobbyn som Svenska kyrkan (officiellt).

"Butchar och femmes du inte trodde fanns: exemplet Rut
Bibelforskningen i Sverige har börjat tillämpa ett queert synsätt. Bibelforskaren Malin Ekström är en av få forskare i Sverige som använder queer teori i sin läsning av bibelns texter. Hon tolkar Ruts bok och hittar destabiliserande könsuttryck." - som om Rut skulle vara en "HBT-person", som gifte sig med den omtänksamme mannen?

Dagen: Sensus bjuder på tältandakt i Pride Park

DN skriver också: ..."Pride växer i år en storlek och sponsras av bland andra Volvo, Scandic, Taxi Stockholm och Swedbank."... - av dess kan vi märka väl Volvo och Swedbank, två företag som bett svenska staten om saftiga bidrag för sin verksamhet och som avskedat folk.

Vad gör de med pengarna?
De satsar det, tydligen, på en festival för sexuella perversioner.

Andra företag och organisationer att undvika är Casino Cosmopol (som ägs av staten... och som är huvudpartner), Bahnhof, Kulturhuset Stockholm (som vi skattebetalare också betalar för), Newsdesk, Onico, QX, RFSL, Scandic, Screenbolaget, Sickla köpkvarter, Size Mobile, SL (våra landstingsskattepengar, landstinget som inte har råd att vårda våra äldre...), Spanska turistbyrån i Sverige, Spendrups, Statoil, Stockholm - The Capital of Scandinavia, Stockholms Stadsteater (som finansieras av Stockholms Stad), Taxi Stockholm och Unionen.

Det är en diger samling företag och organisationer.
Framförallt är det dock tråkigt att många av dessa understöds av svenska staten eller på annat sätt är finansierad av våra skattepengar.
Är det verkligen rätt att prioritera en festival för sexuella perversioner framför vård av våra äldre och sjuka?

När man nyligen hört om ytterliggare nedskärningar i vård och omsorg så prioriterar man att satsa på en sexfestival för att upphöja det onaturliga till skyarna.

10 kommentarer:

Bitte sa...

Man häpnar. Eller inte. Hur många kön finns det? Lika många som det finns queerteologer?

Bitte sa...

Min livskamrat kör förresten för Taxi Stockholm och tvingas åka runt med regnbågsdekal på bakrutan=) Jag tror jag ska föreslå att vårt kära taxibolag också slår ett slag för religionsfriheten och lägger in en Vatikanflagga när det är påvens namnsdag. Tror du de går med på det?

Anonym sa...

Bibeln är ju guds heliga skrift och den ska följas för att gud säger det. Men den är skriven för 2000 år sedan och är enligt alla väldigt gammaldags.

Gud finns ju fortfarande. Hon är över oss och vakar. Kan man inte be några präster eller biskopar (påven?) som har kontakt med gud att skriva en ny bibel? Gud kanske har ändrat sig på vissa punkter. Det är ju ändå gått ett tag sedan bibeln skrevs. Samhället har ändrats och kanske även gud? Gud är väl lika mycket närvarande nu som för 2000 år sedan?

minutz3 sa...

Bitte: det lär ju tyvärr finnas betydligt fler som kallas sig "queerteologer" än det finns olika antal kön...

Sedan varför många önskar vifta med regnbågsflaggan har väl snarare att göra med att man önskar maximera vinsten, och det påstås vara väldigt få som motsätter sig HBT-lobbyn samtidigt som de som tillhör "HBT"-"sektorn" har betydligt mer pengar att röra sig med, generellt sett. (De har ju dessutom inte utgifter som andra har för sin avkomma exempelvis, trots att detta är något ovärderligt förstås)

Linn: Gud har sagt sitt för denna gång, och i princip så har inte Hans budskap förändrats från Gamla Testamentet till det nya. Den största skillnaden är att i GT, i det gamla förbundet, offrade man lamm, exempelvis för att få förlåtelse för synder. I det nya förbundet, som vi kan läsa om i Nya Testamentet, är Jesus Kristus det fullbordade offerlammet. Han utgav sig själv och offrade sig för vår synd och skuld för att vi skall kunna nå frälsningen. Det är den största skillnaden, det mesta annat om hur vi skall leva består.

Bitte sa...

Jag förstår hur Linn tänker, och visst händer det saker inom Kyrkan. Men de grundläggande värderingarna måste man acceptera och respektera om man vill kalla sig kristen. Det gör inte sv kyrkan.

Men oavsett hur man ställer sig till exempelvis samkönade äktenskap - eller hbt-frågor i allmänhet - måste man kunna se med kritiska ögon på en festival som rör sig så mycket kring sex. Bland annat spelar man kubbspel med dildos under Pridefestivalen - en mycket uppskattad tradition, enligt arrangörerna och inte minst bland barnen.

Säg mig då - om jag skulle gå ut i lekparken därhemma och börja kasta dildos omkring mig - hur lång tid skulle det ta innan polisen kom?

Nej, det här är något helt annat än människor som kräver fundamentala mänskliga rättigheter.

Jag skrev en mycket uppmärksammad artikel om det under förra årets festival. En artikel som fortfarande är lika aktuell. Länk till den finns på min blogg.

Anonym sa...

Bitte:
Det handlar inte om att våra barn ska leka med dildos i lekparken. Det handlar om att inte göra sex till någon tabu eller något att skämmas för. även om ni väljer att avstå från sex (vilket jag fullständigt accepterar) ska inte jag och andra människor som redan haf sex inte ska behöva skämmas för det. gud älskar oss lika mycket som alla andra. thats it.

minutz3 sa...

Bitte: personligen verkar dylikt (dildos) vara extremt sjukt...
Det är väl dessutom ett tecken på brist på kärlek som finns i världen, och ett ytterliggare sjukdomstecken, ett behov att göra det till någonting enbart fysiskt. Här kommer vi ju in i problemet för oss svenskar (som vi kan tacka socialism och socialdemokrati för), att man enbart ser till det rent fysiska, något större än det existerar inte, utan det fysiska, skapade utav av människan själv, är det högst.

Det är förstås så fel som man kan ha.

Linn: visst älskar Gud den sexuelle syndaren också. Men, det är ett faktum, i såväl kristendom, islam, judendom och buddhism, så anses sexuellt utlevande utanför äktenskapet vara något fruktansvärt. Ur en rent logisk synvinkel så är det också förkastligt. Jag lyssnade precis på en podcast om detta, och att det vid samlag produceras ett ämne som knyter samman parterna, mycket värre blir det för kvinnor då detta band blir mycket starkare för de, och talaren hade besökt ett kvinnofängelse där ett promiskuöst sexuellt leverne för nästan alla där hade lett till droger, för att bedöva sitt samvete.

Anonym sa...

Ett ämne som knyter samman parterna? Det kanske man inte kan utala sig om om man inte har haft sex. Jag har i alla fall inte knutit samman mig med någon som jag haft sex med. Det handlar väl om inställning till sex.

Visst det finns folk som missbruka sex men bara för han har sex betyder inte det att man för alltid har knutit sig samman med den. Jag har iaf inte knutit mig samman med nån. Det gör det bara om man har den inställningen

minutz3 sa...

Linn: jag ska kolla upp ämnet ifråga de nämnde, men det är likt hormoner förstod jag det som, som utlöses i kroppen som just gör att man skapar ett speciellt band tillsammans med den man har sex med ifråga. Detta gör att man litar på varandra mer än på andra, och på andra sätt är betydligt mer sårbar inför den personen. Därför innebär det sådan psykologisk smärta om man de facto inte spenderar resten av livet med denna person, och innebär också att man har psykologiska problem med att kunna vara tillsammans med en annan sedan.

Detta är faktum, och inte någonting man kan välja bort.
Därför är det också ur logisk synvinkel bäst att inte ha sex förrän man just lovar varandra trohet tills döden skiljer en åt.

Bitte sa...

Linn - om det inte handlar om att leka med dildos i parken - varför leker man då med dildos i Prideparken?

Sex är inte tabubelagt för katoliker eller andra troende överhuvudtaget. Vem vill få dig att skämmas? Inte jag i alla fall. Jag, som levt i fyrtio år i den sekulära världen utan att iaktta de tio budorden särskilt noggrant, vet mycket väl att Gud älskar oss alla.

Det innebär inte att vi måste hänge oss åt översexuella handlingar och överdriva allt. Man måste inte spela kubb med löskukar för att man är hbt. Det är förmodligen rentav enklare och roligare med träkubbar...

Jag skulle kunna föreställa mig att det finns gott om bögar och flator och transpersoner som mår jävligt dåligt över att några gapiga Pridearrangörer får varenda icke hetero att framstå som översexuella schlagerdårar. En sund syn på sex är en sak - en syn på sex som det enda medlet att visa vem man är är något helt annat. Det är inte frigjort. Det är ett tvång.