fredag 28 november 2008

Vaccin som inte fungerar

Den stora nyheten häromdagen i i alla fall Stockholm City var att skolhälsovården skall vaccinera alla flickor mellan nio år och yngre mot livmoderhalscancer. Denna insats beräknas kosta mellan 300-400 miljoner kronor.
Per år.

Det intressant i sammanhanget är faktiskt att Världen idag rapporterar om att detta vaccin inte hjälper mot alla typer av HPV-viruset. Enbart trohet till en partner hjälper.

..."Förutom vaccin finns bara ett säkert skydd mot det sexuellt överförda viruset: Trohet med en partner."...

..."Det faktum att trohet skyddar mot livmoderhalscancer tonades i flera år avsiktligt ned av svenska myndigheter."...

..."Kritiker har dock påpekat att vaccinet inte biter på alla typer av HPV-virus."...

Det är intressant att fundera hur dessa 300-400 miljoner kronor årligen skulle kunnat användas i kyskhetskampanjer, som inte bara hade eliminerat alla slags sexuellt överförbara sjukdomar (livmoderhalscancer är bara en av många, många som inte ens går att skydda sig med de bästa mediciner, vaccin eller allehanda skydd som går att köpas för pengar), utan också alla psykiska problem som följer med sexuella kontakter med mer än den person man har tankar på att spendera resten av livet med.

Det finns ju bland annat en övertro på preventivmedel - och då framförallt kondomer, men de skyddar faktiskt - mot det virus som kanske är det allra mest "hypade" - HIV/AIDS bara till 85%. Så, det finns alltså en felmarginal på 15%, just med HIV/AIDS-viruset vid användande av kondom.

8 kommentarer:

Johanna G sa...

Att vaccinet inte fungerar mot alla typer av HPV är ju inget att förvånas över, t.ex. så fungerar ju HAV- resp. HBV-(Hepatit A resp. B Virus)-vaccin bara mot en specifik typ av virus och antagligen betydligt bättre mot en eller några rå subtyp(er) av viruset än mot allihop. Det är så vacciner fungerar. HPV-vaccinet fungerar mot de två vanligaste varianterna, så det anses gott nog för att lägga ut dessa summor för att vaccinera mot viruset.

För det andra är HPV inte direkt sexuellt överförbart via samlag, utan det överförs från mor till dotter under graviditeten - och graviditeter hoppas jag att du inte vill vaccinera alla kvinnor mot!!

Johanna G sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
minutz3 sa...

Johanna G: jag har inte full förståelse för exakt hur HPV-viruset fungerar, men jag litar på ditt ord. Däremot går det ju inte att vaccinera barnen innan de blir till, så att säga, det skulle ju innebära att de blivande mödrarnas ägg skulle insemineras med vaccinet, eller hur?

Dessutom, enligt Världen idag så tituleras ju just sjukdomen som en sexuellt överförbar sådan, och Socialstyrelsen idé är ju just att kvinnorna ska vaccineras innan de går in i "sexuallivet"...

Dessutom, man pratar om att ett par hundra människor kan hjälpas med detta vaccin, för 300-400 miljoner kronor. Den summan pengar skulle nog kunnat hjälpa ett helt land i Afrika att komma på fötter. om man ser det ur ett lite mer objektivt perspektiv. I det samhälle där vi nu lever så är det ju dock inte modernt att prata om ansvar, utan istället kräver alla sina "rättigheter".

Kristina sa...

Blir irriterad av sådant här. Dels då det inte utgör ett säkert skydd - effekten kan enligt vissa bli omvänd om, dvs att vissa tänker att eftersom de har tagit det vaccinet kan de ha sex ännu mer oförsiktigt.

Men också att komma med något sådant, särskilt i dessa tider av lågkonjunktur, när samtidigt alla vet att det saknas resurser att ge exempelvis våra äldre en värdig sjukvård! Folk får vänta i månader och år på hjälp och egentligen väldigt enkla undersökningar. Och så slänger man nu 3-4 hundratusen i sjön!

Detta händer i landet där man sedan länga förlorat förmågan att tänka förnuftigt och istället bara göra vad som "känns rätt" nu...

Simon sa...

Har kondomer verkligen en 15% felmarginal på HIV? Har du någon källa på det?

minutz3 sa...

Kristina: tyvärr handlar det ju, som jag skrev, inte om några 3-4 hundratusen, utan 300-400 miljoner (!) riksdaler! Per år!

Simon: min källa är amerikanska hälsoskyddsmyndigheten som konstaterade att kondomer bara ger 85% skydd gentemot just HIV/AIDS: http://www3.niaid.nih.gov/about/organization/dmid/PDF/condomReport.pdf

..."Overall, Davis and Weller estimated that condoms provided an 85% reduction in HIV/AIDS transmission risk when infection rates were compared in always versus never users. "...

..."From the two incidence estimates, consistent condom use decreased the risk of HIV/AIDS transmission by approximately 85%. "...

Det sjuka är ju att rapportens upphovsmän ser 85% säkert som en otroligt bra procenthalt. För precis efter mitt sista citat skriver de: ..."These data provide strong evidence for the effectiveness of condoms for reducing sexually transmitted HIV. "...

Det är ju så att man skäms.

Har förresten använt denna rapport som källa ett flertal gång när jag försökt upplysa om riskerna med kondomer här på bloggen.

Kristina sa...

Minutz: Visst var det det jag menade, skrev bara fel:-)

Simon sa...

minutz, ja det låter ju fruktansvärt. :/