söndag 21 september 2008

Rosenkransen

Något annat gott som "följde med" WYD (Världsungdomsdagen/Världsungdomsdagarna) var att jag faktiskt för första gång (som en följd av att jag faktiskt, äntligen, införskaffade en rosenkrans, då Vatikanens egna) bad rosenkransbönen. Det gjorde jag tillsammans med Evelina när vi åkte med tåget tillbaka till vår "bas", där vi sov och höll till (vilket då var vårt hem för ett par dagar).

Man börjar på korset, med den Apostoliska trosbekännelsen;
Jag tror på Gud Fader allsmäktig, himmelens och jordens skapare. Jag tror ock på Jesus Kristus, Hans enfödde Son, vår Herre vilken är avlad av den helige Ande född av jungfrun Maria pinad under Pontius Pilatus korsfäst, död och begraven nedstigen till dödsriket på tredje dagen uppstånden igen från de döda uppstigen till himmelen sittande på allsmäktig Gud Faders högra sida därifrån igenkommande till att döma levande och döda. Jag tror ock på den heliga Ande den heliga, katolska kyrkan de heligas samfund, syndernas förlåtelse köttets uppståndelse och ett evigt liv. Amen

Därefter ber man Fader Vår, på första kulan;
Fader vår som är himmelen Helgat varde ditt namn Tillkomme ditt rike Ske din vilja såsom i himmelen så ock på jorden Vårt dagliga bröd ge oss idag och förlåt oss våra skulder såsom ock vi förlåta dem oss skyldiga äro och inled oss inte i frestelse, utan fräls oss ifrån ondo. Ty riket är ditt och makten och härligheten i evighet. Amen.

På de tre kommande kulorna ber man Var hälsad;
Var hälsad Maria, full av nåd Herren är med dig. Välsignad är du bland kvinnor och välsignad är din livsfrukt Jesus. Heliga Maria, Guds moder bed för oss syndare nu och i vår dödsstund. Amen

Efter dessa tre kulor kommer den sista kulan innan själva "ringen" börjar, på denna kula ber vi "Ära vare";
Ära vare Fadern och Sonen och den heliga Ande, nu och alltid och i evigheters evighet. Amen

På den plats där du nu befinner dig, som inleder "ringen" börjar det första av de totalt fem mysterierna som varje rosenkransbön består av. Varje mysterium mediterar man över i en dekad, d.v.s. de tio kulor som är "ihopsatta" i ringen, för varje av dessa kulor ber man "Var hälsad". Varje dekad inleds dock med "Fader Vår" därefter är det brukligt att läsa igenom en text för varje mysterium. Därefter bedjas de tio "Var hälsad" som en följd av de tio kulorna, och dekaden, efter den sista "Var hälsad"-bönen avslutas med "Ära vare".

Det jag vill säga om rosenkransen är att det är en bön som personligen rört mig väldigt djupt.
Jag känner verkligen att jag koncentrera mig på fromheten, och att jag verkligen finner ett sätt att tacka Gud i och med den. Ofta annars när jag har lite mer "friare" böner, vilket jag framförallt brukar ägna mig åt som kvällsbön, känns det ibland otillräcklig.
Förvisso kan man väl säga att vi alltid är otillräckliga, att det ligger i vår natur.

Rosenkransen är i alla fall en bön som för mig närmare Herren, och som jag tror hjälper mig att verkligen koncentrera mig på Honom.

8 kommentarer:

Kristina sa...

Kul att höra! Som du säkert sett har jag vid några tillfällen så att säga antytt att jag tycker mycket om Rosenkransen:-)

Den hjälper en verkligen att göra tron mer förankrad i ens eget liv, då man ju även mediterar över vad det vill säga en själv här och nu.

butterfly_1013 sa...

Aww, vilken fin blogg. Vad fint att du berättar om vår tro. Det borde jag med göra.

Jag är glad att du gillade rosenkransen. Nu sprider du den till andra som kanske också kommer tycka om den :)

Simon sa...

"Give me an army saying the Rosary and I will conquer the world." Pope Pius IX.

Johanna G sa...

Härligt att läsa om dina egna upplevelser av bön och livet med Gud, och inte bara läsa när du beklagar dig över allt från Svenska Kyrkan till homosexuella. För ärligt talat: att vara god kristen (eller "god katolik") handlar väl ändå mer om att vara för Gud än mot synden, eller hur?

minutz3 sa...

Johanna G: ja, jag vet, men min källa till glädjen är ju också att finna Sanningen. Sanningen innebär just att följa Lagen. Därför tycker jag det är sorgligt för de som blir lurade av de som är av världen som menar på att synden är god. Men visst, jag borde kanske ta mer personliga perspektiv också, tack för tipset ;-)

Teija sa...

Grattis till att du upptäckt rosenkransen! I dag är, förutom kanelbullens dag, också World Wide Day of the Rosary. Så be en extra rosenkrans i dag, kanske som gottgörelse för alla synder som begås. Det är ju också rosenkransmånaden.

minutz3 sa...

teija: tack så mycket för informationen! Visste om det och så, men visste inte riktigt vad jag kunde skriva om det. Blev tyvärr ingen rosenkrans. Däremot så var jag hos en polare fredag-lördag och vi bakade självfallet kanelbullar som blev jättegoda ;-)

(dessutom förklarade jag lite om vad rosenkransen är, och visade även en sådan, och förklarade att det var rosenkransen dag då)

Teija sa...

Jag bad rosenkransen men bakade tyvärr inga bullar. Varav hjärtat är fullt talar munnen, sägs det ju. Visst är man missionär bland vänner och bekanta och försöker lära ut vad som är katolsk tro. Mina vänner och bekanta får nog ibland höra mer än vad de egentligen vill men av artighet och för att de tycker om mig lyssnar de... Man kanske kan ta bort nån fördom.