lördag 13 september 2008

Ut ur Svenska "kyrkan"

Såg att Dagen rapporterar om att ungefär hälften av medlemmarna är i Svenska "kyrkan" är ofrivilliga sådana. Tänkte då, eftersom jag själv har gått ur Svenska "kyrkan" sedan några månader tillbaka (bara cirka en vecka innan jag togs upp i katolska kyrkans fulla gemenskap), skildra detta.

Jag började med att skicka iväg ett e-brev till Svenska "kyrkan" centralt, för att höra hur det gick till, och fick veta att det i praktiken bara är att gå till den församling som man är inskriven i - oftast den närmaste församlingen - och begära utträde, vilket jag också därefter gjorde.
Tyvärr var inte "kyrkoherden" inne för tillfället då, varför mitt utträde inte kunde ordnas.
Detta ordnades dock till ett senare tillfälle, och jag bad om att få ett papper på att jag inte längre var med i Svenska "kyrkan" och ett dopintyg, vilka båda behövs för att kunna tas upp i Kyrkans fulla gemenskap. Dessa skickades hem till ungefär en vecka senare.

7 kommentarer:

li sa...

Okej att du är katolik, grattis till det valet och lycka till etc etc. Men lite omoget att skriva Svenska "kyrkan" inom citationstecken varje gång. Du försöker vara en god katolik. But don't try too hard, unge man. Det är Gud och inte människan som står för domen även inom katolicismen, tror jag faktiskt.

Teija sa...

Det där med att vara god katolik är svårt.. Vad innebär det egentligen? Jag konverterade för 20 år sedan och ägnade mycket tid åt att få andra att tycka att jag var en god katolik. Nu har jag insett att jag är en katastrof som katolik men människor tycks gilla mig ändå, särskilt i min församling. Blev kallad för en 'petra', klippa i församlingen, häromdagen men då svarade jag att de bygger på mycket lös sand i så fall... Låt Gud bedöma vem som är god eller inte.

minutz3 sa...

li: självfallet är det Gud som dömer, och Han skapade En Kyrka, inte tusentals. Det är därför jag skrev Svenska "kyrkan", då det bara finns en kyrka, den katolska.

teija: jag påstår mig inte alltid vara en god katolik, men det är vad jag strävar för att vara. Det är alltid Gud som är domaren, men vi har ju välsignats med en hel del rättesnören, bland annat den Heliga Skrift, Bibeln (Guds Ord) som Svenska "kyrkan" gång på gång bryter emot. Det är sorgligt.

Kristina sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kristina sa...

Enligt den katolska tron kan inget samfund, inom vilket inga giltigt vigda präster finns och därmed heller inga giltiga sakrament (utöver dop och äktenskap), kallas för "kyrka" i ordets egentliga mening. Detta betyder att de ortodoxa kyrkorna med rätta kan kallas för kyrkor, men däremot inte exempelvis lutherska och reformerta samfund.

Men, jag tror inte det trots detta är att rekommendera att skriva "svenska kyrkan" med "kyrkan" inom citationstecken.
Framför allt då det faktiskt inte låter särskilt ödmjukt och respektfullt, vilket är elementära saker för att uppnå goda samtal med oliktänkande. Däremot skall vi inte tveka att förklara vad den Katolska Kyrkan säger att en kyrka skall ha för att med rätta kunna kallas just för kyrka. Men att vägra att kalla ett samfund för det namn de själva kallar sig, tror jag helt enkelt är ett dåligt sätt att förklara det hela på. Vi skall heller inte glömma att alla döpta kristna, i katolsk mening, faktiskt redan tillhör Kristi Kyrka, om än inte på ett fullständigt sätt.

Menar inte att kritisera dig för hårt Björn, men när nu frågan ändå är uppe ville jag bara säga min mening. Och oavsett hur man väljer att säga det hela, skall givetvis varje katolik vara införstådd med att Kyrkan är tydlig på vad som i ordets egentliga mening räknas som kyrka, och vad som inte gör det.

li sa...

Nej, nej, nej, du har missuppfattat vad som är Kyrka med stort K. Kyrkan är gemenskapen i Kristus, ekklesía (iglesia) som vi alla kristna delar. Om du håller påven högre än Kristus så är det du som är en avfälling och inte jag. Gud har kallat mig och vem är du att sätta dig upp mot vad Gud säger till mig? Det är lite patetiskt men jag tänker mer på hur hårt du kommer falla när du faller från dina höga hästar, för tro mig; det kommer du att göra. Someone's got a lot to learn about life.

Jacob Astudillo sa...

Vem har sagt något om att hålla påven högre än Kristus? Det är typisk antikatolsk propaganda som aldrig kan backas upp med vettiga källor. Idén om Kyrkan som ett pussel som måste inkludera alla kristna för att vara komplett är inte bara en heresi inom Katolska Kyrkan, men också ohistorisk då Kyrkans enhet alltid har garanterats av påven och biskoparna.