lördag 1 december 2007

Full Metal Alchemist - en frågeställare

Jag har börjat systematiskt att se på animeserien "Full Metal Alchemist" som sedan en vecka tillbaka nu har gått på ZTV, och man kan minst sagt säga att jag är förvånad.
Jag har ju hört att serien har prisats från många olika håll och kanter, men att serien skulle vara en sådan god moralisk frågeställare hade jag aldrig ens i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig.
Inte heller att man skulle ifrågasätta olika maktstrukturer och olika religioners sätt att få anhängare genom falska mirakel.

Nej, i serien ställs mycket och ting på sin spets.
Vad ger människor rätt att utöva makt?
Hur behandlar man levande väsen överhuvudtaget (apropå kloning och dylikt)?
Är det rätt att bryta mot den Eviga Lagen och/eller lagen för att göra vad man tror är rätt?
Många av dessa frågor besvaras, på väldigt olika sätt, kanske inte alltid rätt slutsatser, men ofta lämnas utrymmen att själv fylla i med egna moraliska ställningstaganden.
Det är inte svaren som är intressanta, utan frågorna.

Samtidigt är det en mycket djup och mörk animeserie på många sätt, och jag har blivit mer eller mindre deprimerad efter att ha sett avsnitten, men samtidigt känner jag mig stärkt i min tro, jag vet att jag vet Sanningen, och ju mer av det Onda jag ser, desto klarare ser jag ljuset.

Intressant är självfallet också Anders Arborelius "ledord" som han har publicerat på Crossnet.
Det var precis vad jag hade velat höra när jag var sökande eller ateist faktiskt, så därför är jag inte helt säker på att Crossnet är rätt plats att publicera det på.

..."Det är ett stort ögonblick, när en människa börjar förstå att det är en djupt personlig röst som talar till det innersta inom henne och drar henne med sig. Det är en av livets mest genomgripande upptäckter, när vi i förundran och tacksamhet börjar ana att vi personligen blir tilltalade av en Annan. Det andliga blir Anden, den Helige Ande."...

3 kommentarer:

Jorgen sa...

Hej Björn,
Vore intressant om du kunde läsa på Desmond Tutus inlägg i debatten och komma med dina djupa och kloka kommentarer.
http://www.afrol.com/articles/13584

/Jörgen

Cyber sa...

lmao, du hittar visst moraliska frågeställningar och religion i allting, haha. Tyckte också det var en suverän serie, men jag tänkte inte alls på sådant som du tänker på när jag såg den. :)

Zoltan sa...

Ta inte så vid dig av tecknad film - det är ju inte verkligt! Visst kan frågor av diverse slag få hjärnan i spinn, men det finns ju en helt riktig värld där ute, med riktiga människor, med riktiga glädjeämnen och riktiga problem... och de finns runt omkring dig, och behöver dig för att höra hur de kan bli räddade, i detta livet och
för det eviga livet!

Jag tror att den hornklädda fjanten (Lucifer) till stor del är upphovsman och inspirationskälla till det mesta som strömmar in i våra hem (TV, data, tidningar, reklam). Hornfjanten gillar teknik och använder den gärna, det är ett av de mest effektiva sätt att förföra människor på! Se på alla som skapat sig avgudar (idol från
grekiskan eidilon) - och det verkar fungera utmärkt! Idag dyrkas Mammon, Bacchus, Venus igen, men under andra begrepp - same shit as always, just a new package!

Om hornfjanten inte lyckas dra undan mattan under fötterna på dig med en massiv bredsalva, så satsar han istället på utmattning. Ge inte upp, varken för en plötslig oväntad chock, eller genom seg utnötning! Bön och blicken fäst på korset, där vår Herre för evigt förvandlade nederlag till evig och levande triumf. Be till den levande Guden - så får flugornas herre fortsätta att dra till sig de redan levande döda, de som vi inte hinner rädda.

Och anledningen till att jag använder förudmjukande namn om den onde, är att han INTE har någon makt och förtjänar ingen som helst respekt! Den som lever i Jesus är räddad (frälst!), men Lusse gör allt för att pröva oss. I mitt fall har det gått så långt att hornjönsen angriper mina älskade istället för mig - han angriper det han når, de som inte hunnit finna räddningen i Jesus Kristus - världens räddare. Och därmed hoppas Mörkret att jag skall komma på fall. Jag vägrar låta mig provoceras, öppna för hatets gift - aldrig, det är ju det han hoppas
på: hämnd, hat, hot, självgodhet, etc etc etc! Det är en samling enkla knep som vi måste lära oss genomskåda - i allt och alltid: Kärlek och förlåtelse! Även fastnaglad på korset sa Jesus: "Fader, förlåt dem, de vet inte vad de gör"!

Amen.

Låt oss be för alla kristna - att de förblir fasta i tron på Kristus, att de fylls av Anden och med hjälp av Anden visar vägen till Herren! Till en väg av förlåtelse och kärlek, den nya grund som det nya förbundet för evig tid är byggt på.