onsdag 12 december 2007

"Vatikanens linje mot kondomer är fullständigt felaktig"

...säger Jon O'Brien, talesman för "Catholic for Choice", med motiveringen att man skulle kunna rädda människoliv genom att använda kondomer. Problemet är, förutom det rent moraliska dilemmat, att på konstgjord väg bryta mot hur Herren har tänkt sig att sex ska brukas, att kondomer har en felmarginal på 15%, alltså var 7-8:e gång/kondom..
Som stöd för detta har man tydligen också gjort en undersökning där varierande antal "katoliker" är för användandet av detta.
Frågan är ju självfallet vad för människor som intervjuats och i vilken utsträckning.

5 kommentarer:

Simon sa...

Fast jag tror att just preventivmedelsfrågan är den fråga där Kyrkans lekfolk står längst ifrån Kyrkans officiella linje. På Johans Stenbergs blogg "De heligas samfund" (http://nicaea.wordpress.com/) först en intressant diskussion i frågan.

minutz3 sa...

Hmm, ska läsa det, men i allmänhet så "undviker" jag den bloggen ifråga då han Johan som står bakom den inte riktigt verkar tro på En Sanning, utan på flera, på något vidunderligt sätt (http://nicaea.wordpress.com/2007/09/16/hur-jag-blev-kristen/).

Kristina sa...

När det gäller undersökningar går det ju i princip alltid att få dem dit man vill...
I denna fråga känns det konstigt i fall så många katoliker skulle ha den åsikten och därmed rent av hävda att Kyrkan lär ut fel och att man skulle vilja se en ändring. Då har man ju missat något väsentligt vad gäller Kyrkans lära och vilka det är som styr.
Fast frågan gällde väl iofs huvudsakligen användandet av kondomer för att hindra AIDS och inte att preventivmedlet i sig alltid skulle vara bra? Där finns det ju tom en och annan kardinal som har en avvikande åsikt och menar att det kanske är bättre att "synda dubbelt" så att säga. Även om hållningen från Vatikanen inte har rubbats.

Simon sa...

Kristina:

Håller med dig i det du skriver!

Björn:

Vad menar du nu med att Johan inte skulle tro på en sanning utan flera?

Helena sa...

Som de har ställt frågan så är det inte konstigt att många svarar ja. De är inte ärliga i sin frågeställning:
"...användning av kondomer är ”livräddande” med tanke på att ”de bidrar till att rädda liv genom att förhindra spridningen av aids”. "

Knappast särskilt objektivt...
Helena