Som ni kanske märkt så är jag väldigt politiskt intresserad av mig, vilket jag dock fått lägga på hyllan framförallt kanske för att jag kände mig tvungen att gå ur Socialdemokraterna och SSU p.g.a. min tro.
Självfallet så skulle man ju då kunna säga "ja, men varför går du inte med i Kristdemokraterna/KDU?". Det var väl också min första tanke efter att jag gått ur SSU och SAP, men vad som slog ner som en bomb för mig, och förmodligen många andra kristna, var ju att KD själva lägger fram ett förslag om att folk ska få komma, från hela världen (?) till Sverige för att döda sina barn (förslaget om abortturism).
Detta har självfallet gjort mig mycket kritisk till KD, och är anledningen till varför jag inte engagerat mig igen ännu.
Men för att tillämpa en lite mer pragmatisk hållning; vad finns det egentligen för alternativ?
Det finns egentligen bara två alternativ om man är kristen (förutom KD);
* "Nätverk för Kristen värdekonservatism"
* Sverigedemokraterna
Låt oss börja med "Nätverk för Kristen värdekonservatism".
Detta är alltså Joseph Christensons (katolik) och Per Kronlids (pingstvän) idé till ett nytt parti som ska vara helt emot abort.
Det låter väl bra, eller hur?
Men ett stort problem är ju att man inte hört någonting från någon av dessa på snart runt ett år, och jag har själv försökt kontakta Joseph Christenson som inte har svarat på e-post (nätverket finns även på Facebook, där jag ansökte om medlemskap men inte fått något svar heller).
Vidare har vi problemet med politiken.
Det som har skrivits om partiet/nätverket är att de skall grunda sig på Guds ord - Bibeln.
Men då undrar jag, med vilken vägledning?
Man måste begrunda att inom den lutherska grenen har vi allt ifrån Ku Klux Klan till Svenska "kyrkan", likadant kan det bli i "Nätverk för Kristen värdekonservatism".
Sedan har vi ju Sverigedemokraterna.
Ett parti som många förknippar med främlingsfientlighet och rasism.
Nu kan man debattera huruvida partiet är det i alla oändlighet, en sak är säker, att man vill begränsa invandringen i alla fall. Men det finns andra, värre orosmoln för de som inte är medlemmar av Svenska "kyrkan".
Det jag har läst mig till är att man vill "uppmuntra" (läs: tvinga) människor att tillhöra Svenska "kyrkan" och ha skolavslutningar och dylikt i deras lokaler. Detta känns självfallet absurt för mig som katolik, och det värsta är väl kanske också inte att de förespråkar detta p.g.a. att de skulle vara troende, nej, utan helt enkelt för att det är en "tradition".
Vad är nästa steg kan man fråga sig då, att föra tillbaka svenskarna till den "sanna tron" - Asatron, eller?
Vad vill jag då ha sagt med detta?
Jo, kanske att det är förhastat att banna Kristdemokraterna som parti.
Visst, det finns en del rötägg inom partiet, tyvärr många på ledande platser inom detsamma, men då borde man fortfarande fråga sig vad alternativen är.
(En särskild eloge till de sju kristdemokrater som tog avstånd ifrån abortlagen)
Man kan ju ta helt avstånd ifrån den politiska sfären också, men innebär det inte att vi kommer att få se förändringar åt helt fel håll?
Trots allt så är vi inte så stor andel troende kristna i det här landet, och vi som troende har kanske också en del av skulden att KD har blivit som det har blivit i och med att många kristna helt enkelt inte engagerar sig politiskt.
Vi måste också komma ihåg, och kanske påminna Kristdemokraterna som parti om deras ideologiska rötter;
Leo XIII - Rerum Novarum
Catholic Encyclopedia - Christian Democracy
Ny blogg: fadergustav.com
1 år sedan
6 kommentarer:
"Nu kan man debattera huruvida partiet är det i alla oändlighet"
Varför spilla tiden?
"Det jag har läst mig till är att man vill "uppmuntra" (läs: tvinga) människor att tillhöra Svenska "kyrkan" "
Absurt. Sverigedemokraterna är mycket kritiska till svenska kyrkan. Inte varje detalj de gör på marknivå förstås för där gör de på sina håll många bra saker, men ledningsmässigt. Jag är inte själv med.
"och ha skolavslutningar och dylikt i deras lokaler."
Vi vill inte se den möjligheten försvinna. Jag har själv försökt verka för det på kommunal nivå, men fick "bara" stöd av väldigt många kommuninvånare, dock inte av några politiker utanför Sd, inte heller av kristdemokrater.
"Jo, kanske att det är förhastat att banna Kristdemokraterna som parti."
Nej det tror jag inte ;-)
Vad hände med den politiska ateismen? ;)
Minutz
Bra reflektion. Även jag har funderat i dessa banor. Senast lade jag min röst på Kd, men jag undrar också var man kan hitta ett parti som är emot abort.
Vet inte hur jag ska tolka Jesu ord i evangelierna angående detta: "How would Jesus vote?"
Kan inte på något sätt tänka mig att man som kristen kan åläggas att rösta på någonting ("för att det ju annars blir diktatur", eller vad folk nu brukar hota blankröstare med).
Jag tror att politisk makt korrumperar ("Ge åt kejsaren det som tillhör kejsaren") och att man alltid i viss mån har räät i att inte stödja de politiker som man inte fullt tror på. Om det så är allihopa på den tillgängliga listan. Politik handlar till övervägande del om pengar.
Ibland kommer liknelsen med att inte rösta/rösta blankt, som att det är som att "lämna cykeln olåst" inför demokratiplundrarna, eller dylikt.
Men alla sådana liknelser haltar:
Ingen har rätt att stjäla en olåst cykel. Heller.
Det är berömvärt att du försökte engagera dig i ett mini-parti som nästan ingen hört om. (Säkerligen har de ont om stålar)
Undar om t ex USAs president någonsin kommer bli någon som bara har lite kampanjpengar.
z: jag tror inte det är ra att "blankrösta", utan istället bör man då försöka rösta på det "minst onda".
Det är så jag känner att man måste resonera när det gäller ganska mycket här i världen. En del saker blir man tvugna att acceptera för att man i praktiken inte har något val.
Sedan har vi det kanske allra viktigast; organisation.
Det här omtalade nätverket har ingen som helst organisation och jag har läst om många goda unga kristna som är med i KDU bl.a. och om Charlie Weimers blir ordförande där (som skrivit att han är för skyddandet av de ofödda barnen) tror jag det finns hopp för Kristdemokraternas framtid.
Politik kanske handlar mycket om pengar, i vissa fall i alla fall, är jag rädd för. Men om folket bara ser till pengarna så kommer det obönhörligen i det längre perspektivet leda till att vi får en ditkatur, det är helt enkelt mer kostnadseffektivt. Därför måste man försöka få människor att se bortom "plånboksfrågorna" tror jag.
Samtidigt finns det många saker som jag ser ingen anledning som helst som man öser ut pengar till idag, exempelvis går det åt stora summor pengar till att ge bort gratis kondomer, vilket resulterar i en ond cirkel som föder massor av andra saker som också kräver mer pengar såsom ungdompsykiatri, aborter, etc. Perveteringen ökar i samhället och jag är väldigt oroad över det.
Apropå cykelliknelsen, vi hade just den här frågan en av de första dagarna med min högstadieklass har jag för mig. Jag och två-tre andra var de enda som räckte upp handen och menade på att vi inte skulle ta cykeln. Alla andra (ca 30 totalt) i klassen menade på att det var rätt att ta cykeln.
Det kanske säger någonting om vart samhället är på väg.
Lovade ju att kommentera efter att ha funderat ett tag, så här kommer den efterlängtade kommentaren ;)
1) Då jag (precis som jag har sagt till dig innan) inte är speciellt politiskt intresserad/engagerad så har jag inte sett detta som något större bekymmer. Är snarare tvärt om övertygad om att inget parti tycker som jag (men jag är inte helt säker på vad jag tycker de ska ägna sig åt).
2) När det är riksdagsval osv så är det dock helt andra frågor jag prioriterar i valet mellan de olika partierna. Framförallt miljö-, flykting/invandring/integration- och sysselsättningsfrågorna.
3) Vad gäller abort- och äktenskapsfrågorna så kommer de ärligt talat rätt långt ner på min "politiska dagsordning". Alla som tycker jag är en dålig kristen för detta får väl göra det, jag bryr mig inte (om deras åsikter om mig alltså, vad jag anser om abort och äktenskap kan jag utveckla mer en annan gång).
4) SD skulle jag aldrig rösta på ens om jag fick betalt för det. Okej, de kanske inte är lika rasistiska som de ibland utmålas som, men då jag är för en mycket, mycker mer generös invandrinspolitik så...
5) Egentligen gillar jag tanken på små intressegrupper. De ger mig en känsla av kontroll. Jag vet precis vad jag säger "ja" till och jag slipper få tusen andra värderingar och åsikter på köpet. Men när det kommer till politik så kan jag ändå inte hålla med mig själv - politik måste få vara komplext. Man kan inte driva bra politik genom att vara ett enfrågeparti. Så om detta Nätverk (om det ens fortfarande existerar, du verkar ju inte få några direkta livstecken därifrån) tänker bli något annat än en lobbyorganisation så skulle jag vilja se en mer matnyttig dagordning innan jag är berädd att ens se det som ett verkligt/seriöst alternativ.
6) Tillslut håller jag inte alls med om att KD skulle vara det enda kvarvarande tänkbara politiska alternativet. Har faktiskt inte röstat på KD en enda gång (eller jo, gjorde nog det i ett kyrkoval en gång - och vad gäller kyrkovalet så är väl KD enda politiska partiet som möjligen kan ha något i kyrkovalet att göra, även om jag är klart emot det politiska inslaget i kyrkovalet i övrigt). Däremot känner jag ett flertal kyrkligt aktiva inom andra partier, så det är väl bara att personrösta fram någon av dem om man anser det viktigt.
Har man ändå bestämt sig för att blankrösta tycker jag man ska ta sig en titt på Direktdemokraterna. Ett direktdemokratiskt parti som fungerar som direktlänk mellan medborgarna och makten, dvs de tycker alltid som du i alla frågor.
Skicka en kommentar