fredag 20 juli 2007

Angående lite allt möjligt för tillfället

Hej,
jag tar tillfället i akt, nu när det äntligen är fredag, att skriva lite.
Eftersom sommarjobbet som jag har är väldigt fysiskt krävande så brukar jag inte orka med att skriva så mycket, och inte heller hinna med att kolla alla nyhetsuppdateringar och dylikt.


Nåväl, sagt och gjort så kan jag väl börja med att säga att jag hade ett trevligt konfirmationsmöte, eller vad man nu kan kalla det, men min präst i den "närmaste" Katolska Kyrka från där jag bor. Vi diskuterade det som jag hade fått i "läxa" i Katekesen (KKK), det vill säga nr 748-870.


Självfallet fann jag, som den jobbiga person jag är, en hel del att diskutera.

Bland annat kan nämnas under nr 846;
"Man kan därför inte bli frälst, om man vet att den katolska kyrkan är instiftad av Gud genom Jesus Kristus som något nödvändigt men ändå vägrar att inträda i den eller stå kvar i den.[79] [161; 1257]"


Prästen tyckte det var en mycket relevant fråga hur man definierade just avsnittet med att huruvida man kunde veta just detta, och tog som exempel att man på 1600-talet menade att de som inte anslutit sig till Kyrkan var dömda till Helvetet, eftersom alla fått reda på sanningen om Henne. Det man upptäckte i och med att man fann Amerika bland annat, var ju att världen är så oändligt mycket större, och som också nämns i Katekesen;"848 ”Människor som utan eget förvållande är okunniga om evangeliet kan Gud föra till tron – utan vilken det är omöjligt att finna nåd hos honom[81] – på vägar som endast han känner. Men på kyrkan faller dock nödvändigheten att förkunna evangeliet, och samtidigt den heliga plikten att göra det”[82] – för alla människor. [1260]"

Under nr 862 finns också en mycket intressant text;


"...”biskoparna enligt gudomlig instiftelse har trätt i apostlarnas ställe som kyrkans herdar. Den som lyssnar till dem lyssnar till Kristus, och den som avvisar dem avvisar Kristus och den som har sänt Kristus”.[118] [880; 1556]"


Jag hade väldigt svårt att förstå att man kunde uttrycka sig så strikt om biskopens plats i Kyrkan, men fick förklarat för mig att visst går det att vända sig emot biskopen, och om denne är korrupt eller dylikt finns det sätt att "bli av" med dessa (som exempel tog han biskopen över Boston, som har haft ansvaret för att en hel del av de sexövergrepp som begåtts har hanterats så pass dåligt, som blev förflyttad till, visserligen, en hedersam plats i Vatikanen, men som egentligen inte kan utöva någon verklig makt längre.).


Jag frågade även om hur Kyrkan ser på "transsexuella", personer som önskar byta kön, och vad jag förstår det som så är det delvis naturlagen som gäller, att det handlar om någonting onaturligt ingrepp, men också att det är en så pass specifik fråga att man måste i så fall fråga om råd och hjälp från andra inom Kyrkan.


Vidare frågade jag hur Kyrkan ser på den "dragning" som en del människor har, att klä ut sig i det motsatta könet kläder, och fick svaret att om det bara är för skojs skull, vid enstaka tillfällen eller dylikt, så gör det inget, men när det blir så pass att personen ifråga uppträder och ser sig som en person av motsatta könet och lever ut detta så är det helt klart ett brott mot Kyrkans "regler".


Nåväl, igår kunde man läsa om nya avslöjanden om sexövergrepp från en Katolsk präst, denna gång i Sverige. Jag tycker personligen att sådana präster ej bör få fortsätta med sin prästkarriär, oavsett om det är preskriberat eller ej, och även, likt i USA, att de blir tvugna att informera sina nya/gamla grannar om deras brott.


Ja, jag förmodar att detta var allt för denna gång.
Gud välsigne er alla.PS. Jag har även börjat blogga på Windows Live Spaces för den som hellre föredrar det eller så, men också för att nå fler. DS.

1 kommentar:

Simon sa...

Intressant om transsexuella! Men hur är det om en person är född "tvekönad" så att säga? Det är rätt ovanligt, men det händer ju att det föds personer med rätt svådefinierad könstillhörighet.