torsdag 14 april 2011

Fy katten för Alliansen

Ja, ursäkta den "något" partiska överskriften.
Jag tänkte inte allt för mycket grotta ner mig i politiken, men med tanke på vad som står i Rerum Novarum, där ett antal partier kan vara värda att citera, finner jag minoritetsregeringens budget vidrig:

Rerum Novarum: "Hereby, then, it lies in the power of a ruler to benefit every class in the State, and amongst the rest to promote to the utmost the interests of the poor; and this in virtue of his office, and without being open to suspicion of undue interference - since it is the province of the commonwealth to serve the common good. And the more that is done for the benefit of the working classes by the general laws of the country, the less need will there be to seek for special means to relieve them. "

"It would be irrational to neglect one portion of the citizens and favor another, and therefore the public administration must duly and solicitously provide for the welfare and the comfort of the working classes; otherwise, that law of justice will be violated which ordains that each man shall have his due. "

"The richer class have many ways of shielding themselves, and stand less in need of help from the State; whereas the mass of the poor have no resources of their own to fall back upon, and must chiefly depend upon the assistance of the State. And it is for this reason that wage-earners, since they mostly belong in the mass of the needy, should be specially cared for and protected by the government." - Leo XIII - Rerum Novarum

Dessa ovanstående citat ur Rerum Novarum, encyklikan som man menar lade grunden för kristdemokratin som politisk rörelse, rimmar väldigt illa med vår minoritetsregerings budgetförslag som rentav mer eller mindre rakt ut vill säga "mer åt de rika, de fattiga är lata"

Det är i alla fall intrycket som budgeten ger.
Vaddan dras denna slutsats utifrån?

"Den innehåller bland annat förslag till ett femte jobbskatteavdrag och andra reformer som innebär skattelättnader på sammanlagt 25 miljarder kronor årligen
Till det kommer ytterligare en miljard för justeringar i sjukförsäkringen från januari 2012 och 800 miljoner till järnvägen redan i år." - Aftonbladet: Vårbudget lovar skattesänkningar

Alltså prioriteras ett femte(?!?) jobbskatteavdrag och sänkt restaurangmoms mycket mera än att se till att folk som faktiskt är sjuka inte ska hunsas att de ska ut och arbeta.

Jag må vara långt ifrån Håkan Juholt på många sätt, men jag gillade det han sade till SVT: "-Jag är övertygad om att Sverige aldrig kan bli ett rikt land om vi skattesubvensionerar att vi går ut med hundar, att vi bäddar varandras sängar och att vi klipper varandras hår, säger han." (för den ouppmärksamme var detta självfallet en känga direkt riktad mot RUT-avdraget, som enligt SVD:s granskning ju egentligen är en mer eller mindre direkt subvention av övre medelklassens och de ännu rikares flotta leverne)

Samtidigt så finns det fortfarande hopp att minoritetsregeringen inte kommer få igenom budgeten. Sverigedemokraterna har visat att de vill samarbeta med Socialdemokraterna och Socialdemokraterna har faktiskt inte sagt uttryckligen nej, som det står i ett pressmeddelande från Sverigedemokraterna: Åkesson välkomnar ny S-linje gentemot SD

"Waidelich kom visserligen inte med något direkt svar på frågan om samarbete med SD men det är glädjande att han inte på något vis tar avstånd från tanken. Tvärt om talade han om man kan räkna med S om man vill bekämpa orättvisor. Det kan tolkas som en förändring av förhållningssättet från S sida gentemot SD. Jag har tidigare efterlyst besked från Juholt om hur han ser på att samarbeta med SD för att bl a driva igenom en höjning av A-kassan." - Jimmie Åkesson

7 kommentarer:

Simon sa...

Varför så emot RUT-avdraget? Det skapar ju jobb och förvandlar svartjobb till vita jobb. Sen om det är rika som använder tjänsterna är väl helt ovidkommande.

minutz3 sa...

Som jag skrev, dels eftersom det är ett bidrag till något som är vettigt att man själv gör, som att ta ur diskmaskinen, dammsuga eller tvätta.
Det är orimligt att ha ett leverne där man inte någon gång behöver göra några av dessa sysslor, det torde göra att man blir helt distanserad från den verklighet som säg en 90% av Sveriges befolkning lever.

Vidar som jag skrev håller jag med Håkan Juholt: "-Jag är övertygad om att Sverige aldrig kan bli ett rikt land om vi skattesubvensionerar att vi går ut med hundar, att vi bäddar varandras sängar och att vi klipper varandras hår, säger han."

Det är helt enkelt förstörelse av människors potential. Man talar ibland om kapitalförstöring, jag skulle vilja kalla detta kunskapsförstörelse. Betänk dessutom att även om vissa människor är mer "intelligenta" än andra så finns det även begränsningar hur mycket dessa kan jobba utan att det blir dåligt arbete.

"Forskare varnar för att jobba över mer än tio timmar per vecka. Över den gränsen så ökar risken för felhandlingar och kanske också sjukdom." - http://www.duochjobbet.se/nyhet/overtid/

Simon sa...

Så dina argument är för det första alla alla borde diska och städa själva? Som om man inte ändå delar upp sådant i hushåll redan att tex en person sköter disken, en städningen osv. Och ifall man nu vill göra allt hushållsarbete själv, eller inte, är väl inget politiker ska sätta sig till doms över? Eller är det jantelagsmentaliteten? Att rika inte ska kunna använda vissa tjänster utan att det kostar dem skjortan? Trots att det skapar massvis med arbetstillfällen? Det är då alltså bättre att folk är arbetslösa än att människor som har pengar över kan anställa folk som sköter saker i hemmet? Är det förnuftigt tänkande? Är det vidare så bra värdering att se ner på yrket i sig? Finns säkert massvis med människor som jobbar med hushållsnära tjänster som tycker det är ett skitjobb men säkert också många som gillar jobbet, precis som inom alla yrken. Ska vi sätta oss till doms över det? Är vissa jobb för ofina för att få finnas öht? Var bondesamhället med drängar och pigor ett förtryckande system?

Nej detta är klassisk socialdemokratisk överförmyndare-jantelagspolitik när den är som värst.

Det blir många frågor när man inte förstår ett resonemang. :P

Simon sa...

När det gäller sjukförsäkringshistorien håller jag dock med rent spontant. Däremot behövdes det ju ett nytt system eftersom det gamla var ineffektivt och även på många sätt rent kontraproduktivt. Frågan är ju bara nu hur villiga regeringen är att rätta till de fel som uppstått så att det inte blir alla dessa fel.

minutz3 sa...

Om man nu anser att politiker inte ska in och pilla så ska de ju inte heller som är fallet med RUT alltså ta och uppmuntra till att leja bort detta alltså. Det är ju samma sak som händer som du kritiserar, skillnaden är den att vad jag förstår det som så verkar du tycka att Sveriges framtid ligger i att de rika skaffar sig pigor och drängar?

Jag har riktigt svårt att se att ett land där man som skrivet håller på med sådan förstörelse av "människokapital" kommer vara framgångsrikt i det längre perspektivet.

Som jag citerade, och jag har inte fått något mothugg på denna punkt: "Forskare varnar för att jobba över mer än tio timmar per vecka. Över den gränsen så ökar risken för felhandlingar och kanske också sjukdom." - http://www.duochjobbet.se/nyhet/overtid/

Sedan har jag förstås ingenting emot städare, tycker de får alldeles för dåligt betalt generellt verkar det som i relation till hur jobbigt arbete det är.

Nu sitter jag dock inte på någon statistik eller konkreta fakta på att det gamla sjukförsäkringssystemet var dåligt, eller på vilket sätt det skulle ha varit dåligt i realiteten. Så jag är inte så stensäker bara för att Alliansen hasplat ur sig att det var dåligt att det skulle ha varit dåligt.

Faktum är att många faller mellan stolarna idag, och det är det som är illa. Sedan att man inte längre har en okej arbetlöshetsförsäkring är ju också beklagligt.

Tobias sa...

Det är en nästan alltför bra poäng det där med hur man bygger välstånd i ett land. Nej, det gör man knappast genom att rasta hunden åt varandra.
En amerikansk kommentar, på samma tema, jag hörde för ett tag sedan:
- Vi utvecklar inte mikrochips längre, vi utvecklar potatischips.

Det ser inte så lovande ut.

Pax
Tobias J.

Gustaf sa...

Varför inte avskaffa Rot-avdraget också? Det är väl vettigt att man snickrar och målar hemma också? Dessutom är Rutavdraget ingen skattesubvention, den som utnyttjar det får ju bara tillbaka sina egna pengar. Slutligen, jobbskatteavdragen, menar Du att dessa endast kommer "de rika" till godo? Finns det något generellt undantag som gör att s k lågavlönade inte får med av detta?
Slutligen, till Juholtarn, ett land blir inte rikt av att tvinga så många som möjligt in i bidragsberoende! PS är det förstörelse av människors potential att syssla med Rut-tjänster men ej med Rottjänster? I så fall måste Du i detalj förklara skillnaden för mig!