måndag 1 februari 2010

Socialliberaler är vi allihopa?

"Vi är inte på väg mot något mer konservativt håll. Då drar vi snarare mot det socialliberala hållet!" så säger Maria Fälth, ordförande för Kristdemokraternas kvinnoförbund.
Som om det fanns plats för ännu ett socialliberalt parti?

Av riksdagspartierna är mig veterligt det enda parti som inte kallar sig för socialliberalt i så fall Vänsterpartiet. De är kort och gott socialister.

För sisådär en 10 år sedan var det ordentlig skillnad mellan partierna.
Vänsterpartiet sågs fortfarande (och kan fortfarande ses) som ett parti som ville att staten skulle ta hand om alla människor. Socialdemokraterna ville ju nästan samma sak, men hade inte lika bråttom. Miljöpartisterna, de var minsann unika med sina skumma förslag. Moderaterna var mörkblåa och konservativa i värderingarna. Centerpartiet var minsann ett mittenparti som stod för något som närmast kan liknas vid distributismens ideal. Folkpartiet var de där knäppskallarna som tyckte att man skulle kunna ha ett samhälle utan en grund. Kristdemokraterna var mest kända för vad media kallade abortmotstånd och homofobi. Det kanske fortfarande är den yttre bilden för många.

Nu, de senaste åren har dock de alla, kanske just Kristdemokraterna undantaget, mer eller mindre tillägnat sig som sin ideologi den "fina" socialliberalismen.
Kan någon verkligen säga vad skillnaderna politiskt är mellan Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet idag? De vill alla styras av att låta de ekonomiska krafterna i samhället få styra så mycket som möjligt, med en gnutta hjälp för de som inte riktigt klarar av att hantera den snabba verkligheten. Mest är det förstås skådebröd dock förstås. Något som man ska kunna peka på när man får skit, men som i praktiken inte hjälper särskilt mycket.

Man kan säga att Kristdemokraterna skulle kunna vara den sista rösten bland riksdagspartierna i att säga emot allt detta. Men icke. Inte har man visat det under regeringstiden i alla fall. Under regeringstiden har exempelvis abort"rätten" utökats så att mammor från hela Europa kan komma hit för att få sina barn dödade.
Under regeringstiden har operation sexindoktrinering fortsatt i sina vanliga hjulspår som går över många lik. Mera av samma gamla medicin som är helt åt skogen helt enkelt, mera sexual"undervisning" *host*indoktrinering*host*, mera preventivmedel, och så vidare.

Vad hände med det kristdemokratiska Kristdemokraterna?
Det som var en röst för de utslagna, ofödda och anhöriga till alkoholister?

Plötsligt vill de också tillhöra knäppskallarnas härskara.

8 kommentarer:

Zeth sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Simon sa...

Det är sant det du säger, särskilt vad gäller allianspartierna. Jag brukar säga att kristdemokraterna och centerpartiet är totalt onödiga partier eftersom folkpartiet redan finns. Självklart behöver sverige ett kristdemokratiskt parti och ett landsbygdsparti, men varken kd eller c fyller de platserna.

Anonym sa...

Samhällets förändras. Man kan inte styra Sverige på samma sätt som man gjorde för 100 år sedan. Vad gäller Kristdemokraterna och deras kristna politik som håller på att gå åt helvete enligt din mening så är det ju så att vi lever i ett sekulariserat samhälle och religioner som inte anpassar sig till samhället dör ut. Thats it. Så är det med allting tyvärr. man måste anpassa sig efter omgivningen, annars är man körd. Kristdemokraterna är fortfarande väldigt kristna, men de tvingas anpassa sig. Livet är hårt på många sätt.

Zeth: Det roliga med Sverigedemokraterna är ju att de SKITER fullständigt i religion. De tror inte på gud. Det enda de bryr sig om är invandrare, eller det dom INTE bryr sig om snarare. Jesus var ju jude, påven är italensk. religiösa mångfalden finns över hela världen. SD är nog inte rätt trots allt.

JL sa...

Religioner som inte anpassar sig dör ut? hur kan då Islam fortfarande finns och öka?

Linn ta och läs på lite om SD.
http://www.fadernaskyrka.se/kyrkopolitik.php?action=fullnews&id=87

Anonym sa...

Islam funkar ju utmärkt i arabländerna. De anpassar sig efter det samhället som finns där.

I sverige så ser islam inte ut på samma sätt. De måste anpassa sig. Halalslakt är ju tillexempel inte tillåtet i Sverige (man måste bedöva djuren först). Och ta till exempel bara diskussionen om burka och niqab som pågår. En förskolelärarstudent i Göteborg som kämpar för att få bära niqab (vilket hon förmodligen inte kommer få om man ser debatten) hijad är ju fortfarande tillåtet men det diskuteras ju också. Det är det som kallas anpassning.

Vad gäller SD och artikeln du skrev så kan vi ju se att det inte handlar om religion utan om tradition. Thats it. Men det är ju gött för er som håller med och tycker att det är samma sak. Frågan är om ni håller med om deras intergrationspolitik också? Sorgligt iså fall. jag menar bara att för mig har SD inget med religion att göra. men vi alla tycker ju olika och jag tror vi mår ganska bra av våra egna åsikter. man ska inte ta livet på så stort allvar.

Zeth sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
James sa...

Men du är ju själv en sekulär modern människa som är någon puberital korsning av Göran Hägglund och Gudrun Schyman. Pinsamt när du leker konservativ katolk.

Zeth sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.